Schouwburg Cuijk
Grotestraat 62
5431 DL Cuijk
Openingstijden bespreekbureau:
di t/m vr van 15 tot 18 uur
en twee uur voorafgaand aan een voorstelling.
Gesloten in juli en augustus.

Contactformulier

Mijn vraag of opmerking is gericht aan:
bespreekbureau
andere afdeling

Vraag of opmerking:
NIEUWS
JUDAS. Zou jij je familie kunnen verraden? Je broer?
07-03-2018

JUDAS. Zou jij je familie kunnen verraden? Je broer?

Bijna niemand wist dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, en zelfs zijn eigen moeder Stien ontkwamen niet aan zijn despotische gedrag. Omdat ze vinden dat dit moet stoppen besluiten zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk houdt: ze staan op tegen hun broer Willem. Met gevaar voor eigen leven verraden ze de gevaarlijkste crimineel van ons land en leggen belastende verklaringen tegen hem af. Door zich als vertrouweling van haar broer op te stellen kon Astrid twee jaar lang hun gesprekken in het geheim opnemen. Met maar één doel: hem levenslang geven.

In 2016 schrijft Astrid Holleeder haar verhaal op. Als een soort testament, omdat ze niet weet of ze er morgen nog is. Vanuit de gevangenis heeft haar broer haar liquidatie al geregeld, op haar hoofd staat een prijs van 35 duizend euro. 'Judas' is een verbijsterende familiekroniek waarin ze een zeer onthutsend portret schetst van het gezin waarin ze opgroeit en de dagelijkse angst waarmee ze leven. Het is een fascinerend verslag van een vrouw die zich uiteindelijk verzet tegen haar angst en haar eigen broer verraadt.

Nu is 'Judas' ook in het theater te zien. Deze psychologische theaterthriller wordt verteld vanuit het perspectief van vier vrouwelijke omstanders: Willems moeder, zijn twee zussen, en een nichtje. Op een indringende manier wordt duidelijk hoe zij gebukt gaan onder de agressie van deze man en wordt de beklemmende angst die Astrid haar hele leven met zich meedraagt voelbaar.
Deze aangrijpende voorstelling laat zien hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door angst. En hoeveel moed ervoor nodig is om die angst te trotseren. Met Renée Fokker, die Astrid speelt, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven.

Ondanks de bedreigende situatie waarin ze zich bevindt, werkt Astrid Holleeder actief mee aan de totstandkoming van deze absolute must-see.
De regie ligt in handen van Johan Doesburg, Sophie Kassies is verantwoordelijk voor het script. Eerder werkten zij beiden aan onder meer 'De Prooi' en 'Tirza'.
'Judas' is een coproductie van Senf Theaterpartners, Kik Productions en Jelle Kuiper Producties.

Kaarten: www.schouwburgcuijk.nl
Info: www.judasinhettheater.nl


EXTRA. BIJGEBOEKT. Checkpoint (8+) | Za 21 april 16 u
08-02-2018

EXTRA. BIJGEBOEKT. Checkpoint (8+) | Za 21 april 16 u

Het lijkt erop dat ‘Checkpoint’ een van de spectaculairste familievoorstellingen van het seizoen wordt. Wie weet word je uitgenodigd om met het testteam mee te doen aan allerlei leuke en spannende experimenten. Maar ook als je in de zaal zit, word je bij de show betrokken. En dan is er nog de tweestrijd tussen de jongens en de meiden...

EXTRA VOORSTELLING
Er stond in Schouwburg Cuijk een voorstelling van Checkpoint gepland op za 21 april om 19.30 uur.
Vanwege overweldigend succes (deze voorstelling is uitverkocht) is er een tweede voorstelling bijgeboekt en wel op:
Zaterdag 21 april om 16.00 uur!
Toegang: 27,50 (incl garderobe, excl pauzeconsumptie)
www.checkpointtheater.nl

Durf jij het aan om naar Checkpoint te komen?
Wees er snel bij.

Multi-talent Alex Klaasen naar Cuijk met revue 2.0 | Een interview
16-01-2018

Multi-talent Alex Klaasen naar Cuijk met revue 2.0 | Een interview

In zijn nieuwe voorstelling Showponies, een feel good-spektakelrevue over (onder andere) privacy en de tol van roem, kan Klaasen alle kunsten kwijt die hij beheerst.

'Ik doe musical, toneel, cabaret, sketch-programma’s op televisie. Wat het ook is, ik mis altijd iets. Als ik in een musical sta, ontbreekt de serieuze kant van toneel. Heb ik een rol in een toneelstuk, wil ik zingen. Nu ga ik een jaar lang een voorstelling spelen waarin ik alles heb samengebracht. In Showponies mis ik niets. Dat wil ik al heel lang.'

Fijne titel heb je gekozen.
'Ja, vind je? Leuk om te horen. Mensen denken soms dat het over paarden gaat. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Een show pony is een lekker extravert iemand die houdt van glitter, van verkleden, van dansen.'

In het Engels is het ook een benaming voor iemand die zich beter voordoet dan hij is, toch?
'Zeker. Daar gaat de voorstelling deels over. Dankzij sociale media zijn we meer dan ooit bezig met hoe we overkomen. Iedereen stelt zich op zijn knapst, zijn grappigst en zijn leukst voor. Of juist heel erg bewust op zijn aller lelijkst omdat ze dan zogenaamd hun aller-echtste zelf laten zien. Vaak zijn dat nog knappere foto’s dan de knappe foto’s. Rete-interessant vind ik, heerlijk om naar te kijken.'

Hoe show pony ben jij zelf?
'Behoorlijk show pony-achtig. Altijd geweest. Op mijn zesde zat ik op ballet, toen ik zeven was, speelde ik viool, vanaf mijn negende piano. Iedereen wilde altijd dat ik op feestjes en partijen liedjes zong of typetjes deed, als klein jochie al. Ik vond dat heerlijk. Zo vonden mensen mij ‘t leukst, dat was wel duidelijk. Uiteindelijk is het mijn werk geworden en nu krijg ik steeds de vraag: Geweldig hoor, al die liedjes en sketches, maar wie is nou de échte Alex? Zo is de voorstelling ook ontstaan. Het gaat over de hang naar echtheid. Het grappige daarbij is: de echte Alex die er toe doet voor de buitenwereld is natuurlijk al jaren te zien. Ik denk dat ik echt mezelf ben als ik op een toneel liedjes zing en typetjes doe in een hysterisch pak.'

Je noemt het genre van Showponies revue 2.0. Wat bedoel je daarmee?
'Zolang ik me kan herinneren ben ik een groot bewonderaar van André van Duin. Vroeger mochten mijn broer en ik een keer in de week met mijn vader naar de videotheek om een band te huren. Mijn broer koos consequent een horrorfilm, ik een André van Duin revue. Daar zaten mijn vader en ik dan keihard om te lachen. Ik heb altijd geweten dat ik ook zoiets wilde doen. En nu is het zover. Showponies is revue, maar dan iets moderner, iets jonger en iets sneller. Vandaar 2.0.'

Misschien ook iets gelaagder?
'Ja, de revues van toen waren puur entertainment. Een avond onbezorgd lachen, wat natuurlijk ook heerlijk is. Ik zoek iets meer de tragikomische kant. Dat het publiek niet meer bijkomt van het lachen en ineens denkt: O shit, het is ook wel heel pijnlijk. Dat vind ik het fijnste terrein om te betreden.'

Ben je soms verbaasd over wat mensen wel of juist niet geestig vinden?
'Ja, er is vaak geen peil op te trekken. Dat kan heel lastig zijn want als iets niet werkt is het ook niet leuk om te spelen. In een komische voorstelling heb je het publiek echt nodig om een scene te kunnen laten bestaan. Als er niet wordt gelachen, komt er geen ritme in, dan is het uitzitten geblazen. Ik vind nog steeds elk begin van een voorstelling doodeng. Grappig zijn is een risicovol vakgebied. Het is of wel grappig of niet, meer kleuren zijn er niet.'

www.alexklaasen.nl
www.facebook.com/klaasenalex

02-01-2018

Gezinskaart: 4 = 3

Doe uzelf een lol en ga ook eens naar het jeugd- en familietheater.
Waarom?
U betreedt werelden die u nooit gekend hebt. En u leert uw kind of kleinkind beter kennen. Jeugdtheater is live, 3D, intens, spannend en fantasievol voor alle leeftijden.
Waar u als ouder niets aan vindt, blijkt een onweerstaanbare uitwerking te hebben op de lachspieren van uw kind. En andersom.
Schouwburg Cuijk maakt het u daarom gemakkelijk en introduceert iets nieuws: de gezinskaart.

Gezinskaart: 4 = 3
Bestelt u vier kaartjes tegelijk in één voorstelling, dan betaalt u de som van drie kaartjes.

Ideaal voor vaders, moeders, opa’s en oma’s, tantes en ooms die op zoek zijn naar een bijzonder uitje met de (klein)kinderen.
De gezinskaart is alléén geldig in de 2e helft van seizoen 2017|18 en alléén bij onderstaande vijf voorstellingen.

Welterusten Kleine Beer | Familiemusical van Theater Terra naar het bekende prentenboek
Zo 4 februari | 14.00 uur | 4+

Lang geleden… | Muzikale en humoristische tijdreis door onze Vaderlandse geschiedenis
Za 24 februari | 14.30 uur | 6+

Woef Side Story | Uitbundig hondsdol familiefeest; herneming van veelgeprezen familievoorstelling van Theater Rotterdam.
Wo 28 maart | 19.00 uur | 8+

Checkpoint | Spectaculaire en interactieve theatershow met spannende en leuke experimenten
Za 21 april | 19.30 uur | 8+

De kleine zeemeermin | Familiemusical van Theater Terra, naar het wereldberoemde sprookje
Vr 11 mei | 19.0 uur | 6+


Weer of geen weer... the show must go on!
19-12-2017

Weer of geen weer... the show must go on!

U kunt er altijd van uitgaan dat de voorstelling doorgaat, weer of geen weer. Als er onverhoopt een voorstelling wordt geannuleerd door het gezelschap (de enige partij die een voorstelling kán annuleren), brengt de schouwburg u hiervan op de hoogte en wordt dit zo snel als mogelijk op de site vermeld.
Indien u niet naar de schouwburg heeft kunnen komen vanwege het slechte weer of het niet rijden van het openbaar vervoer, kan de schouwburg hier helaas geen restitutie voor verlenen.

Iets te vieren? Wij hebben een verrassende cadeautip!
21-11-2017

Iets te vieren? Wij hebben een verrassende cadeautip!

Wilt u iemand een onvergetelijke avond uit in Schouwburg Cuijk cadeau doen?
En kunt u zelf geen keuze maken?
Kies dan voor de Schouwburg Cuijk Cadeaukaart... altijd goed voor applaus!

Leuk om te geven
Als gever kunt u zelf de waarde op de Schouwburg Cuijk Cadeaukaart bepalen (ieder bedrag tussen 10 en 150 euro is mogelijk). De waarde op de kaart is door de ontvanger in één keer of in delen te besteden.

Nóg leuker om te krijgen
De ontvanger van de Schouwburg Cuijk Cadeaukaart kan er kaartjes mee kopen voor een voorstelling of concert naar keuze. De Schouwburg Cuijk Cadeaukaart kan worden gebruikt in bijna alle theaters en concertzalen in Nederland.

Een prachtig relatiegeschenk
De Schouwburg Cuijk Cadeaukaart is bovendien een ideaal geschenk voor relaties en personeelsleden. Wedden dat u applaus krijgt!

De Schouwburg Cuijk Cadeaukaart is verkrijgbaar bij ons bespreekbureau en online (op werkdagen voor 15 uur besteld, dezelfde dag verzonden).

Gratis limonade voor de kids bij familievoorstellingen zonder pauze
01-09-2017

Gratis limonade voor de kids bij familievoorstellingen zonder pauze

Genieten van een voorstelling en na afloop een gratis glaasje zelfgetapte, verse en gezonde limonade. Wat wil je nog meer!

De familievoorstellingen die zonder pauze gespeeld worden, bevatten geen standaard consumptie na afloop.
Voor de kinderen is er gratis limonade en de volwassenen betalen gewoon hun drankje aan de bar.
Het gebruik van de garderobe is wel inbegrepen in de toegangsprijs.
Zo houden we de toegangsprijzen laag en kan het hele gezin voordelig genieten.

EXTRA. BIJGEBOEKT. Masterclass Geluk door Guido Weijers
22-08-2017

EXTRA. BIJGEBOEKT. Masterclass Geluk door Guido Weijers

Iedereen die wat filosofische quotes op facebook kwakt, noemt zich tegenwoordig personal coach. Mensen vluchten wanhopig in mindfulness, yoga en meditatie. We worden doodgegooid met zelfhulpboeken over ‘geluk', 'wetten voor succes' en 'hoe het optimale uit je leven te halen’. Maar hoe zit het nu echt? Guido Weijers kan het u vertellen.

Weijers volgde zelf Masterclasses over 'geluk‘ aan de Erasmus Universiteit, sprak op TEDx over dit onderwerp en deed in Bhutan onderzoek naar het Bruto Nationaal Geluk. Guido mag dus oprecht van geluk spreken. In 100 minuten komen tips en tricks voorbij die een weg vrijmaken naar maximaal geluk. Mensen die Guido eerder in het theater zagen, kennen z'n filosofische kant. Deze keer is die onderbouwd met wetenschap i.p.v. grappen. We beloven dan ook geen 'cabaret'. Wel garanderen we dat u met meer inzichten en geluk naar huis gaat dan u bent gekomen.

Do 8 maart, 20.15 uur
We beloven géén cabaret. Wel garanderen we dat u met meer inzichten en geluk naar huis gaat dan u bent gekomen.

Fotograferen of filmen? Niet tijdens de voorstelling!
07-06-2017

Fotograferen of filmen? Niet tijdens de voorstelling!

De voorstellingen in Schouwburg Cuijk zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is daarom niet toegestaan om geluids-, foto- of filmopnamen te maken tijdens de voorstelling zonder de uitdrukkelijke toestemming van de directie.
Bovendien wordt het licht van de telefoons door medebezoekers als bijzonder hinderlijk ervaren.

Wij verzoeken onze bezoekers vriendelijk om de mobiele telefoons tijdens de voorstelling uit te schakelen.

Samen uit, samen genieten met Vier het Leven
21-05-2017

Samen uit, samen genieten met Vier het Leven

Theater- en concertbezoek voor ouderen in Schouwburg Cuijk

Ziet u op tegen het zelf organiseren van uw theater- en concertbezoek? Schouwburg Cuijk en stichting Vier het Leven werken samen om het voor theaterliefhebbers op leeftijd mogelijk te maken onbezorgd van voorstellingen te genieten.

Wat kunt u verwachten?
U wordt van huis opgehaald door een gastvrouw of gastheer van Vier het Leven en in de schouwburg verwelkomd met koffie of thee. Samen met anderen geniet u van de voorstelling. In de pauze of na de voorstelling staat een drankje voor u klaar, en na afloop wordt u weer veilig thuisgebracht.
Heeft u interesse of wilt u meer weten, kijk op www.4hetleven.nl of bel: 035-5245156.


Stoelkussens voor kinderen
16-05-2017

Stoelkussens voor kinderen

Opblaasbaar stoelkussen
Met kinderen naar het theater, het leukste dat er is! Theaterstoelen zijn echter berekend op de maten van grote mensen. Daarom heeft Schouwburg Cuijk een unieke service: een opblaasbaar stoelkussen. Op dit kussen zitten uw kinderen voortaan op fluweel en zien ze de voorstelling beter.
Voor aanvang van iedere jeugd- of familievoorstelling is een beperkt aantal stoelkussens bij ons te leen.Programmawijzigingen
11-05-2017

Programmawijzigingen

EXTRA! voorstelling bijgeboekt:
Za 21 april '18 aanvang 16.00 uur | Familietheater Checkpoint (8+). Er zijn op 21 april twee voorstellingen: 16.00 uur & 19.30 uur (de voorstelling om 19.30 uur is uitverkocht)

Voorstelling VERPLAATST:
Er zijn geen wijzigingen

WIJZIGING aanvangstijd:
Woef Side Story (8+) | wo 28 maart '18): aanvangstijd gewijzigd naar 19.00 uur (in plaats van 19.30 uur zoals in het TheaterMagazine staat vermeld)

Voorstellingen geannuleerd:
De voorstelling 'What lovers do' door Gerhardt & Peter Faber gaat op wo 9 mei '18 niet door.

Inhoudelijke wijzigingen:
Er zijn geen wijzigingen.

Nieuw in 2017|18: SERIES
11-05-2017

Nieuw in 2017|18: SERIES

U bent een liefhebber. U houdt van achterover hangen en genieten. Of van op het puntje van de stoel zitten zodat geen enkele detail aan uw aandacht ontsnapt. U houdt ervan dat al uw zintuigen worden gestreeld of geniet liever met uw ogen dicht. U houdt van vertrouwd of krijgt een kick van iets nieuws.

Schouwburg Cuijk vervult uw wensen: vijf, met zorg samengestelde, series die passen bij wie u bent.

Kiest u!
Oren open | klasieke muziek en klassiek ballet
Grenzeloos | wereldmuziek
Verhalenmens | toneel
Schuddebuiker | cabaret
Pionier | culturele parels
Meezinger | musical

Mooie korting van 20%
Wie uit zijn serie in één keer drie voorstellingen kiest, krijgt 20 procent korting op de toegangsprijs. Mooi meegenomen!
De seriekorting wordt berekend over het laagste aantal bestelde kaarten per voorstelling per serie.

Meer informatie: www.schouwburgcuijk.nl en kies voor de optie 'series'.

Weet waar je koopt!
13-12-2016

Weet waar je koopt!

Dagelijks kopen duizenden mensen hun kaartjes voor concerten, theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden en andere evenementen via internet. Wat velen niet weten, is dat er naast de officiële online verkooppunten ook veel websites zijn die op grote schaal kaarten opkopen en doorverkopen met als enig doel het maken van winst.

Betaal niet meer dan nodig!
Als bezoeker betaal je via deze websites - vaak onbewust - veel meer voor een toegangskaart dan de oorspronkelijke prijs. Dit doorverkopen gebeurt zonder toestemming van de artiest of organisator.
Daarom is de campagne Weet waar je koopt! gestart. Vele artiesten, podia, organisatoren hebben de krachten gebundeld om de doorverkoop tegen te gaan.

Het advies is om tickets te kopen via:
- website van de artiest
- website van de locatie
- website van de organisator

Zie voor een lijst van officiële verkopers en tips hoe jij kan helpen de doorverkoop te bestrijden: www.weetwaarjekoopt.nl.

Schouwburg Cuijk is niet aansprakelijk voor mogelijke problemen die voortvloeien uit gekochte kaarten via deze kanalen. Neemt u voor meer informatie of het melden van wederverkoop contact op met het bespreekbureau: 0485-314344.

Weet waar u de kaartjes koopt | Column door Geurt Franzen (Metzet)
20-04-2016

Weet waar u de kaartjes koopt | Column door Geurt Franzen (Metzet)

Weet waar u de kaartjes koopt! Geurt Franzen (MetZet) schreef er een column over...

Kaartjes, er zijn altijd nog kaartjes…

Ruim twee jaar geleden. We zitten aan de koffie. Vrouwlief bladert door de krant en verschiet van kleur. ‘Hij komt naar Nijmegen’, fluistert ze.
‘Wie?’
‘Marco’, zegt ze. De blos op haar wangen breidt zich uit tot voorbij haar oorlelletjes. Zoals ik mijn guilty pleasures heb, heeft zij ze ook. Haar stiekeme idool heet Marco Borsato. Al vanaf dat liedje over dromen.
‘Hm’, zeg ik. ‘Op 18 april. Is vast al uitverkocht. Volgens mij stond die advertentie er vorige week al in.’

Ze belt onze jongste. ‘Ze gaat mee’, zegt ze, als ze heeft opgehangen. ‘Als jij nou de kaartjes bestelt, met je creditcard’, smeekt ze. ‘Krijg jij van mij nog een kopje koffie.’ Ik zucht. Niet omdat ik haar dit pretje misgun, maar ik vrees het ergste. Ik klap mijn laptop open en heb binnen drie minuten het antwoord: uitverkocht. ‘Waarom heb je me vorige week dan ook niet gewaarschuwd’, pruilt ze. Je ziet maar dat je koffie krijgt!’

Twee dagen later. Beider humeuren zijn weer in balans. Die van haar door het cadeautje dat ik zwijgend op tafel heb gelegd: zijn nieuwste cd. Dan gaat haar mobieltje. ‘Wat? Toch nog? Hoe dan? Nee, echt? Wat geweldig!’
Dochterlief had de moed zomaar niet opgegeven. Via een site, hoplatickets of zoiets, waren nog gewoon kaartjes verkrijgbaar. Of ik mijn creditcard maar weer tevoorschijn wil halen. ‘Maar dat is toch niet het officiële kaartenloket’, brom ik. ‘Doe nou maar’, zegt mijn vrouw. ‘Ziet er betrouwbaar uit. En je dochter heeft er zó’n zin in…’

Verhip. Er zijn inderdaad nog kaartjes. Als het geld wordt afgetikt, zit ik te wachten op de mail met de e-tickets. Maar die komt niet. Ik lees de kleine lettertjes: de tickets worden u uiterlijk twee weken van tevoren toegestuurd. Ouderwets, denk ik. Maar mijn vrouw danst al door de keuken op de muziek van Marco B.
De dagen verstrijken. Moeder belt dochter: ‘Heb je ook zo’n zin?’ Dochter belt moeder: ‘Wat doe je aan?’
Het wordt 11 april. Nog een week. De gang naar de brievenbus wordt een hellevaart, elke dag opnieuw. Weer geen kaartjes. Dan komt het mailtje: De levering laat helaas langer op zich wachten…

Eind van het liedje: geen kaartjes. Hoplatickets belooft van alles, maar maakt zijn beloftes niet waar. De site speculeert met kaartjes, koopt ze in grote hoeveelheden via tussenpersonen in, verdient aan de opslagen, en calculeert gewoon in dat een aantal kaartjeskopers achter het net vist. Een malafide bende dus. Ja, ik kreeg mijn geld terug, maar dat duurde een eeuwigheid.
De meeste dromen zijn bedrog. Vrouw en dochter weten het nu. Ik trouwens ook. Maar ze dansen allebei weer door de keuken. Vorige maand hebben ze hun idool tóch gezien. In Ziggodome. Ik heb zelf de kaartjes gekocht, via de officiële website. De enig juiste methode. Maar ú wist dat al… Toch?

Door Geurt Franzen | MetZet

Out! | Column door Geurt Franzen (Metzet)
22-03-2016

Out! | Column door Geurt Franzen (Metzet)

Stoort het u ook weleens? Het gebruik van mobiele telefoons tijdens een voorstelling, net als u geconcentreerd zit te luisteren en in stilte zit te genieten. Geurt Franzen (MetZet) schreef er een heerlijke column over...

Out!

door Geurt Franzen

De kerk in Keulen, omgebouwd tot theater maar de hoge kerkbanken waren gebleven, voelde wat ongemakkelijk. De jankende gitaren van de Amerikaanse band op het podium, Tweedy, detoneerden toch een beetje met het sacrale dat de gewelven van het KulturKirche uitstraalden.

Er was nóg iets dat ongemakkelijk voelde. Die kerel met zijn mobieltje, rechts vooraan. Van links naar rechts had hij zich al gewurmd om de frontman, Jeff Tweedy, van allerlei gezichtspunten te fotograferen. Dat hij daarbij anderen stoorde, stoorde hem niet. En de kwaaie blikken van Jeff scheen hij ook niet op te merken, maar wij wel. Elke flits tussen de kerkbogen, de onverlaat had zelfs niet het fatsoen om zijn flitser uit te zetten, bracht de ergernis van de artiest op het podium tot een hoger plan. Dat voelde je. Hij had al een paar opmerkingen in de richting van de spelbederver gemaakt, maar tot nu toe zonder resultaat.

Toen kwam de ontlading. Halverwege een nummer trok hij de stekker eruit en legde de muzikanten achter hem het zwijgen op. ‘You!’, riep hij, en hij priemde zijn vinger naar de nepfotograaf. ‘Out! Go away. You’re not welcome here. Out!’ Het publiek hield de adem in, de man met zijn mobieltje keek verbaasd om zich heen. Zijn jullie er ook, leek hij nu pas te denken. Toen hij te lang aarzelde naar de zin van Jeff Tweedy, gebaarde die naar de zijkant, waar wat stevige roadies tegen een biechtstiel leunden. ‘Take him out.’

En zo gebeurde. Hevig tegenspartelend werd de mobieltjesfotograaf de kerk uitgegooid, gelijk de geldwisselaars ooit uit de tempel van Jeruzalem.

Het werd een geweldig concert en een mooie avond. En elke keer sindsdien als ik in een theaterzaal op poptempel zit en rechts of links van me een toeschouwer zijn mobieltje voor de dag haalt en plompverloren zijn elleboog in mijn gezicht houdt, denk ik aan Jeff Tweedy en bid ik zachtjes dat de artiest op het podium de stekker er even uittrekt, en roept: ‘Hé jij daar: out!’Het verhaal van de merel - door Geurt Franzen | Metzet
06-05-2015

Het verhaal van de merel - door Geurt Franzen | Metzet

Schouwburg Cuijk kiest voor merel als beeldmerk
Mooi hè, ons nieuwe logo? Bij een nieuw theater hoort een nieuw beeldmerk, vonden wij. U treft het voortaan op al onze publicaties aan. Maar ook op veel plekken in de nieuwe schouwburg prijkt dat charmante vogeltje met die parmantige snavel. Alsof het overal zijn nestje wil bouwen. Alsof het wil zeggen: kijk, hier voel ik me thuis. Een gevoel dat wij natuurlijk ook bij u hopen op te roepen.

Waarom een vogel? Ach, eigenlijk lag de keuze zó voor de hand... We wilden iets vrolijks en vitaals. Maar ook iets dat bij de regio hoort waarin de schouwburg al meer dan vijftig jaar geworteld is. En het moest natuurlijk iets cultureels in zich hebben.
Om met het laatste te beginnen: laten dichters zich niet al eeuwenlang inspireren door vogels? Ze zingen graag het hoogste lied. In de oudst bekende Nederlandse dichtregel verzucht de dichter al: mijn liefje, alle vogels hebben al een nestje gebouwd, waar wachten wij nog op? En Rutger Kopland (1934-2012) liet zich in een prachtig gedicht wekken door een merel die zijn leegte vulde met zijn ochtendlied.
In de Middeleeuwen heette een merel ook wel een merlet. En die komen in veelvoud voor in de geschiedenis van Cuijk en de regio! De merletten staan in het wapen van ridder Jan van Cuijk. Maar ook in de gemeentewapens van Cuijk, Grave en andere. Er zijn straten naar genoemd, maar ook verenigingen en zelfs een school.

Wij denken dat we wel goed zitten met onze merel. Hij zorgt goed voor zijn kroost, een eigenschap die Schouwburg Cuijk ook graag wil uitdragen. Het is een nieuwsgierige allemansvriend. Bovendien is het een verbinder. Zijn vrolijke gezang staat voor al het mooie dat wij voor u op ons podium tevoorschijn toveren en verbindt ons dus met u. En ten slotte verbindt hij ons allemaal met het verleden. Zie onze vogel maar als een merlet die zó van het wapenschild van ridder Jan is weggevlogen. Die zich heeft genesteld bovenop onze nieuwe entreetoren. Voor eeuwig, als het aan ons ligt. In een warm nest.

TWITTER