'De Kameleon is een feest voor jong en oud'

08-11-2022

'De Kameleon is een feest voor jong en oud'
Musical 'Schippers van de Kameleon' met in de hoofdrol Alfred van den Heuvel 

Ruim zestig boeken werden er geschreven over de heldentweeling Sietse en Hielke Klinkhamer en hun sloepje De Kameleon. Vier films waren ze allerlei boeventuig te slim af, samen met boerenknecht Gerben en de altijd waakzame Agent Zwart. Nu varen ze de Nederlandse theaters in met de musical ‘De Schippers van de Kameleon’, met Alfred van den Heuvel als de niet te vertrouwen dirigent Antonius Demesmaeker in de hoofdrol.

“Een slechterik wil ik hem niet noemen,” aldus de acteur. “Hij komt het dorp Lenten in met een smoes. Hij wil zogenaamd een orkest beginnen. Alleen is muziek al een hele tijd verboden in de boerengemeente. Er is nog wel een jukebox maar die werkt op kwartjes en die zijn twintig jaar geleden afgeschaft. Waar hij werkelijk op uit is, is een mysterie dat de Tweeling uiteindelijk weet te ontrafelen.”

De musical ‘Schippers van de Kameleon’ is zaterdag 19 november bij ons te zien.

Hilarisch

Regisseur Robin van den Heuvel houdt van de magie die het musicalverhaal in zich draagt. “Er hangt in een van de boerenschuren een tuba die al jaren wordt gebruikt als prullenbak. Wat moeten ze anders met zo’n instrument? Maar als zelfs die zich tegen het muziekverbod gaat verzetten, heb je op een prachtige manier de poppen aan het dansen."

"Dat levert een hele hoop kolderieke en hilarische situaties op. Niet alleen voor kinderen, denk ik. Volgens mij gaan ook volwassenen heel veel lol beleven aan deze versie van De Kameleon.”

Je kunt meer dan je denkt

Schrijver Dick van den Heuvel leverde eerder de scripts van twee Kameleon-films. “Het is een heerlijk uitgangspunt. Iedereen denkt dat ’t bootje tot niks in staat is. En ook die Tweeling wordt altijd onderschat door mensen die uit de stad komen. Maar ze zijn allemaal – ook Gerben en Agent Zwart – tot veel meer in staat dan je in eerste instantie denkt." 

"Dát willen we ook vertellen met deze voorstelling. Dat je meer kunt dan iedereen denkt. Dat je ook meer kunt dan jezelf soms aanneemt. Het móet een grote inspiratie worden voor kinderen.”

Muziek en sketches

Voor Robin van den Heuvel is ‘De Schippers van de Kameleon’ haast een heuse musical-revue. “Elke scene is een nieuw idee. Je kijkt je ogen uit en met de muziek van Jeroen Sleyfer en Fons Merkies dans je als het ware van het ene nummer naar de andere sketch." 

"Van de klassieke personages leer je trekjes kennen die je niet hebt gezien in de films. Agent Zwart en zijn fluitje dat een eigen leven leidt... Gerben die zo van kaas houdt dat hij helemaal niet meer op andere liefde uit is. En Hielke en Sietse die groeien naar de eerste vorm van volwassenheid. Er is geen personage in deze voorstelling waar ik niet van hou.”

Feestje

“Het oude van al die boeken en het nieuwe van deze musical gaan het perfecte huwelijk aan,” zegt acteur Alfred van den Heuvel tenslotte. “Dat zie je terug in de cast waar jonge mensen de motor zijn van alles wat zich op het toneel afspeelt. En ik mag daar heerlijk in mee huppelen." 

"Ik weet zeker dat ons plezier zal afstralen op het publiek, jong en oud. Dit is een feestje voor de hele schouwburg en iedereen die zich daar in bevindt.”

De musical ‘Schippers van de Kameleon’ is zaterdag 19 november bij ons te zien. 

 

Deel op Twitter | Deel op Facebook