Nieuwe reeks zomerconcerten op het carillon

05-07-2023

Nieuwe reeks zomerconcerten op het carillon
 

Ook deze zomer trakteren verschillende beiaardiers uit binnen- en buitenland op concerten die door het hele centrum van Cuijk zijn te beluisteren.

De jaarlijkse zomerconcerten zijn een samenwerking tussen Schouwburg Cuijk en Marcel Siebers, beiaardier in Cuijk, Venlo en Huissen. Elke vrijdagavond in augustus is er om 19.00 uur een concert, vooraf gegaan door een gratis inleiding om 18.45 uur in de Romeinse Tuin van het Archeologisch Centrum aan de Maasstraat in Cuijk. Hier kun je kennismaken met de beiaardier en hoor je meer over het programma.

Het carillon in Cuijk is het best geconditioneerde carillon van Europa en geschikt voor vele muziekstijlen. Oorspronkelijk hing het in het gemeentehuis maar in 2005 werd besloten het instrument te verhuizen naar de zuidertoren van de Sint Martinuskerk. In zijn geheel telt het instrument 51 klokken waarvan de zwaarste maar liefst ruim 1400 kilo weegt.

Het programma

 

Vrijdag 4 augustus: Marcel Siebers
De reeks begint met Marcel Siebers zelf, beiaardier in Cuijk, Venlo en Huissen. Hij studeerde piano aan het Arnhems Conservatorium en behaalde zijn beiaardiersdiploma aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. In 2008 ontving hij (de 1ste) Cultuurprijs van de gemeente Cuijk en in 2016 kreeg hij de ‘Bronzen Merlet’ uitgereikt voor zijn culturele verdiensten voor diezelfde gemeente.

Bekijk welke muziek hij gaat spelen

Vrijdag 11 augustus: Peter Bray
Peter Bray is senior beiaardier van het Nationaal Carillon in Canberra, Australië. Hij studeert aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen (België) en in 2019 was hij finalist van de Koningin Fabiolawedstrijd. Peter: “I enjoy arranging and performing music that the audience will recognise and I’m excited to share some Australian music with the world.”

Bekijk welke muziek hij gaat spelen

Vrijdag 18 augustus: Annie Gao (US)
Annie Gao is een beiaardier en softwareontwikkelaar uit het zonnige Zuid-Californië. Ze begon met het bespelen van het carillon in haar studietijd op Yale, waar ze studeerde aan het Yale University Guild of Carillonneurs. Ze voltooide haar beiaardiersexamen in 2020 en vervolgde haar beiaardierslessen in Europa en de Verenigde Staten. 

Bekijk welke muziek ze gaat spelen

Vrijdag 25 augustus: Dr. Jürgen Buchner (DE)
Dr. Jürgen Buchner volgde een studie tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Sinds zijn pensionering als advocaat houdt hij zich bezig met strafrechtelijke en sociaalrechtelijke vraagstukken. Hij is universiteitsbeiaardier in Würzburg.

Bekijk welke muziek hij gaat spelen
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook