Klassieke Virginia Woolf met verrassende cast

20-12-2023

Klassieke Virginia Woolf met verrassende cast
Klassiek toneelstuk met o.a. Sanne Wallis de Vries en Bas Hoeflaak 

Het ultieme relatiedrama? Dan heb je het over Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? Het verhaal over twee koppels die een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen beleven, komt woensdag 10 januari met een topcast naar de schouwburg.

Martha en George zitten muurvast in de sleur van hun huwelijk en hij is uitgekeken op zijn baan als hoogleraar geschiedenis. Als uitloop van een feestje komt een jonger getrouwd stel op bezoek: Nick, een pas benoemde hoogleraar biologie en zijn vrouw Honey. Er wordt stevig gedronken en tijdens de nacht ontstaat sluipenderwijs een beklemmende, giftige ruzie tussen George en Martha, die het andere echtpaar gebruiken om elkaar te kwetsen.

Regisseur Hanneke Braam wist Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender te strikken voor de hoofdrollen omdat, zo zegt ze, die het lef hebben tot op het bot te gaan. “Tot het gaatje dus. Ze halen elkaar het bloed onder de nagels vandaan.” Het levert een mix op waarin vileine humor met zwartgallig drama en pijn gecombineerd wordt. “Uitersten zijn interessant.”

Braam regisseert zowel toneel –‘ik hou van toneel’- als cabaret. Opvallend veel vrouwelijke cabaretiers vooral. “Niet omdat vooral zij zo schaamteloos zijn, eerder omdat ze zich realiseren waarin hun ongemak schuilt. En dat zij niet de enigen zullen zijn die ermee moeten dealen.” Toch leidt haar keuze voor spelers als Ploeg en Bender niet tot een soort komische vertolking van de klassieker, dat idee wil ze meteen uit de wereld helpen. “Het is en blijft een klassieker, een toneelstuk dat actueel blijft, herkenning oproept.” 

‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’ is te zien op woensdag 10 januari

Deel op Twitter | Deel op Facebook