“Ik ben trots dat we mensen raken met de show”

30-11-2023

De theatervoorstelling ‘Overvloed’ is een unieke samenwerking tussen klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn. Op luchtige en humoristische wijze nemen ze het publiek mee in hun verbeelding van de toekomst. Tijd voor een gesprek met Sjoerd. “Deze voorstelling is waarschijnlijk een van de leukste manieren om je kennis over klimaatverandering bij te spijkeren.” 

Waar gaat Overvloed over?
“De voorstelling gaat over klimaatverandering, maar het is zeker geen college. Je ziet dat veel mensen zich zorgen maken over klimaatverandering, maar voor veel mensen is het nog ongrijpbaar hoe wij als maatschappij of individu hier invloed op hebben. In deze voorstelling helpen we daarbij.” 

“Als je begrijpt wat er gaande is, is het ook makkelijker te overzien waarom we wat moeten doen en hoe. Maar ook hoe we daarmee heel veel ellende kunnen voorkomen. Via scherpe dialogen, humor en verbeelding laten we zien waar we staan en de keuzes die we nog hebben voor onze toekomst. En vooral, wat je als individu kan doen, als je dat wilt.”

En? Wat kan je nog doen?
“Nou, dan moet je naar de voorstelling komen! Natuurlijk moeten we allemaal een beetje ons best doen om uitstoot te verminderen. Maar we moeten vooral als collectief elkaar klaarstomen om systeemverandering af te dwingen. En dat is voor veel mensen denk ik nog verrassend. We moeten af van de fossiele industrie en dus de hele maatschappij opnieuw inrichten. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we druk zetten op de politiek en industrie. Daar gaat deze voorstelling ook over.”

Hoe en met welk gevoel hoop je dat het publiek na afloop de zaal verlaat?
“Nou, van Patrick mag ik zo niet over de voorstelling nadenken. Van Patrick moet ik vooral bedenken welk verhaal we willen vertellen en het aan het publiek laten wat ze daaruit meenemen. Ik merk dat dit zo gek nog niet is. Vooral omdat iedereen vanuit zijn eigen levenservaring een andere voorstelling ziet en je dus niet kan voorspellen met welk gevoel het publiek de zaal verlaat. 

Maar goed, stiekem heb ik hier wel over nagedacht…

Ik hoop zelf dat het publiek gefascineerd raakt door de wetenschap, geschokt is door de werkelijkheid, maar uiteindelijk genoeg hoop en begrip hebben dat het echt de moeite is om nog te vechten om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.”

Overvloed’ van Patrick Nederkoorn en Sjoerd Groeskamp is te zien in Schouwburg Cuijk op woensdag 13 december. 

Deel op Twitter | Deel op Facebook