‘Mensen zeggen vaak na afloop: Dit had ik even nodig’

25-01-2023

‘Mensen zeggen vaak na afloop: Dit had ik even nodig’
Met 'FCKD!' maakt cabaretduo Oldenhermanns een comedy over de klimaatcrisis (foto: Anna van Kooij) 

Het eigenzinnige cabaretduo OLDENHERMANNS (bestaande uit Lize van Olden en Anna Hermanns) komt met hun nieuwe show FCKD! naar onze schouwburg. Hoewel hun voorstellingen bekend staan als ‘hilarisch’ en ‘pijnlijk herkenbaar’, komt het thema wat ze nu aansnijden met een hindernis. Want hoe maak je cabaret over de klimaatcrisis? Hoe kan je lachen om iets wat eigenlijk om te huilen is?

Het is 2040 en vanuit Utrecht aan Zee liggen Van Olden en Hermanns hun zonden te overdenken. Ze waren toch zo lekker bezig? Elektrische auto’s, zonnepanelen, stadsmoestuinen, milieubewuste kinderen? Helaas bleek niets minder waar… 

Klimaatvluchtelingen op zoek naar hun ‘havermelkfix’, klimaathealers, een Mantelzorg-droit, maar ook zijzelf belanden in een onmogelijke kluwen het juiste te doen en hopen dat klimaatverandering toch misschien een hoax is… 

In deze klimaatcomedy lachen en huilen we met gepaste paniek om wat ons allemaal te wachten staat. Zijn we echt zo FCKD als het lijkt?

tekst loopt door onder de foto

‘Mensen zeggen vaak na afloop: Dit had ik even nodig’
“Vaak zeggen mensen na het verlaten van de zaal van onze voorstellingen: ‘Dit had ik echt even nodig!’” (foto: Anna van Kooij) 

OLDENHERMANNS

OLDENHERMANNS – bekend van KEKmamaTV – bestaat uit ‘fantastische actrices’ (Parool) Lize van Olden en Anna Hermanns. Ze maken cabaret dat je niet vaak ziet: energiek, schaamteloos eerlijk en vaak pijnlijk herkenbaar.

Met snelle absurde sketches trekken ze deksels van elke pan en dienen elk onderwerp op, ook de dingen die je wel denkt, maar niet hardop durft te zeggen.

‘FCKD!’ van cabaretduo Oldenhermanns is dinsdag 14 februari te zien in onze Kleine Zaal. Kijk hier voor kaarten en meer informatie.

Hoe kan je lachen om iets wat eigenlijk om te huilen is? 

“Goeie vraag!”, zeggen ze in koor. “Het is voor ons ook een manier om er mee om te gaan, lucht kloppen in zo’n zwaar onderwerp”, zegt Anna. 

“We laten in FCKD! vooral de pogingen van allerlei types zien om iets te doen - inclusief onszelf”, vult Lize aan. Anna: “Maar ook het gehannes en geploeter om alles zo goed mogelijk te willen doen. We scheiden ons afval, rijden hybride, kopen vegan hamburgers en hebben stadsmoestuinen, maar of het ook echt iets doet…” 

Lize: “Ja precies dat! Ik merk dat ik steeds schipper tussen Het heeft toch allemaal geen zin en Kom op, we gaan de barricade op. We denken dat juist die dualiteit heel herkenbare scènes oplevert.”

Hoe verlaat jullie publiek eigenlijk de zaal na het zien van FCKD!?

Anna (lachend): “Verslagen en hopeloos!”
Lize: “Haha nee hoor, opgelucht, ontroerd vol goede moed en met een grote smile.”
Anna: “Vaak zeggen mensen na het verlaten van de zaal van onze voorstellingen: ‘Dit had ik echt even nodig!’”
Lize: “Blijkbaar vinden mensen onze schaamteloze eerlijkheid fijn en herkenbaar.”

‘FCKD!’ van cabaretduo Oldenhermanns is dinsdag 14 februari te zien in onze Kleine Zaal. Kijk hier voor kaarten en meer informatie.

Deel op Twitter | Deel op Facebook