Syrische en Oekraïense vrouwen in Theater na de Dam

21-04-2023

Syrische en Oekraïense vrouwen in Theater na de Dam
 

In aansluiting op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is er ook dit jaar vanaf 21.00 uur weer Theater na de Dam in onze schouwburg. Een gevarieerd programma onder regie van Berry Reijnen, dat langer stilstaat bij het belang van herdenken. Bijzonder is dat dit jaar ook een groep Syrische en Oekraïense vrouwen deelneemt. Kaarten zijn gratis te reserveren.

In de voorstelling ‘Daar ben ik eerder geweest’ gaat Reijnen in op het landelijke herdenkingsthema ‘Leven met oorlog’. De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedere Nederlander heeft er via zijn ouders of (over)grootouders mee te maken. De ervaring wordt generatie op generatie doorgegeven. 

“De inspiratiebron voor de voorstelling zijn ‘de briefjes uit de trein’”, vertelt Reijnen. Hiermee doelt hij op de honderden afscheidsbriefjes en briefkaarten die joden op transport uit de trein van Westerbork naar Auschwitz hebben gegooid. Mensen langs het spoor hebben die briefjes verzameld.

Oorlog toen en nu

In de voorstelling wordt stilgestaan bij de gevolgen van oorlogsgeweld over de hele wereld, toen en nu. “Door de oorlog in de Oekraïne en het aantal vluchtelingen in Nederland ten gevolge van oorlogen worden ook wij dagelijks geconfronteerd met oorlog en geweld”, vertelt Reijnen. 

Door middel van muziek en tekst wordt theatraal vorm gegeven aan het thema door een groep Cuijkse acteurs en musici. Bijzonder is dat dit jaar de groep wordt aangevuld door enkele Syrische en Oekraïense vrouwen, die met hun verhalen een eigen bijdrage leveren aan de voorstelling. 

tekst loopt door onder de afbeelding

Syrische en Oekraïense vrouwen in Theater na de Dam
Een beeld uit Theater na de Dam Cuijk 2022 

Over Theater na de Dam

Met Theater na de Dam volgt Cuijk het voorbeeld van andere gemeenten die ook langer dan twee minuten willen stilstaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de jaren van vrijheid daarna. Drijvende kracht achter deze productie is een groep betrokken Cuijkenaren, van harte ondersteund door Schouwburg Cuijk. 

Nu is Theater na de Dam alleen nog in Cuijk te zien. Cultuuraanjager Harm Baaijens is in gesprek met verschillende makers in de gemeente om de voorstelling in 2024 in meerdere dorpskernen in het Land van Cuijk te kunnen opvoeren. 

‘Theater na de Dam Cuijk’ is donderdag 4 mei om 21.00 uur te zien in Schouwburg Cuijk. Toegang is gratis, maar een reservering is noodzakelijk.

Deel op Twitter | Deel op Facebook