Tentoonstelling over Molukkers in Nederland en in Cuijk

08-12-2021

Tentoonstelling over Molukkers in Nederland en in Cuijk
Burgemeester Hillenaar opende de tentoonstelling op zaterdag 4 december 

Op het plein achter de schouwburg is zaterdag 4 december een tentoonstelling geopend rondom 60 jaar Molukkers in Cuijk. De reizende tentoonstelling ‘In 2 werelden | Molukkers in Nederland’ is tot en met 29 december te bezichtigen.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat een grote groep Molukkers via schepen over zee in Nederland aankwam. Ter gelegenheid van 70 jaar Molukse geschiedenis in Nederland is de 'Reizende Tentoonstelling: In 2 Werelden | Molukkers in Nederland' vervaardigd.

In samenspraak met de Molukse werkgroep Bersama Cuijk heeft burgemeester Hillenaar besloten om deze tentoonstelling naar Cuijk te halen nu dit jaar ook de Molukse gemeenschap in Cuijk 60 jaar bestaat.

Waar gaat de Reizende tentoonstelling over?

Hoe en waarom kwamen de Molukkers in Nederland terecht? En hoe is het hen daar vergaan? De tentoonstelling vertelt het verhaal van Molukkers vanuit verschillende perspectieven en eert de generatie die in 1951, zeventig jaar geleden, aankwam in Nederland.

Het is een verhaal van eeuwenlange loyaliteit, verraad, verdriet, frustratie, liefde, vergeven en herstel. Het verhaal dient als inspiratie voor nieuwe generaties en als startpunt van dialogen.

Een bijzondere belevenis is dat de geschiedenis en het verhaal van de Molukkers in 6 zeecontainers wordt verteld. De tentoonstelling leent zich voor iedereen die meer te weten wilt komen over de Molukse geschiedenis: ook voor kinderen vanaf groep 7/8.

tekst loopt door onder afbeelding

Tentoonstelling over Molukkers in Nederland en in Cuijk
Een van de zeecontainers van de tentoonstelling. 

Tijdelijk Cuijks-Moluks museum

Werkgroep Bersama Cuijk heeft in het kader van het zestigjarig bestaan van de Cuijkse Molukse gemeenschap een toevoeging op deze tentoonstelling gemaakt, waarin een lokaal perspectief aan bod komt. In het pand van Frans Stevens aan de Kaneelstraat 18 is de hele maand een Cuijks-Moluks museum te bezoeken.

Hier worden foto’s, video’s en voorwerpen tentoongesteld om inzicht te krijgen in de identiteitsbeleving en culturele aspecten van Molukkers in Cuijk. Verder kan kennis gemaakt worden met verschillende verhalen van zowel Molukse als niet-Molukse Cuijkenaren en met de diversiteit binnen de Molukse gemeenschap. De suppoosten staan klaar om met je in gesprek te gaan.

Voor de inwoners van Cuijk eo biedt het museum ook uitkomst om samen herinneringen op te halen aan de hand van foto’s in thema’s sport, werk, school, muziek, dans en meer.

tekst loopt door onder afbeelding

Tentoonstelling over Molukkers in Nederland en in Cuijk
Muziek tijdens de opening van de tentoonstelling 

Openingstijden

Vanaf zaterdagmiddag 4 december tot en met woensdag 29 december is de tentoonstelling en het museum open voor publiek op de volgende openingstijden:

Woensdag en donderdag 09.30-12.30 uur.
Vrijdag, zaterdag, zondag 12.00-17.00 uur.
Gesloten op 5, 25 en 26 december.

Je wordt verzocht de dan geldende coronamaatregelen in acht te nemen. Kom zoveel mogelijk op de fiets of te voet.

Meer informatie

Kijk op www.bersama-cuijk.nl voor meer activiteiten rondom 60 jaar Molukkers in Cuijk.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook