nieuws ›› cultuurbende-brengt-cultuur-en-jongeren-samen
Cultuurbende brengt cultuur en jongeren samen

Cultuurbende brengt cultuur en jongeren samen

15-07-2020

Het complete programma voor het nieuwe theaterseizoen 20|21 laat nog even op zich wachten. Achter onze dichte deuren bruist en broeit het van de nieuwe ideeën en initiatieven. De komende weken vertellen we je er graag meer over. In aflevering 3: Timothy van Oss over de Cultuurbende.

Een platform waar de jeugd van Cuijk op een laagdrempelige manier kan kennismaken met theater en alles wat daarbij hoort. Dat is wat Schouwburg Cuijk en Sociom samen voor ogen hadden. Na een voorzichtige start in het afgelopen seizoen, is de Cultuurbende inmiddels een feit.

Een van de aanjagers van de Cultuurbende is Timothy van Oss. “We wilden kijken of er interesse was onder jong publiek voor Nienke Plas en Nasser El Jackson. Twee goed georganiseerde en drukbezochte voorstellingen. Precies wat we hadden gehoopt: mooie voorbeelden van verbinding tussen school, vereniging, jongerenwerk en theater.”

Uit je comfortzone
De Cultuurbende wil cultuur en jongeren bij elkaar brengen. “Cultuur zorgt voor verbreding en kan leiden tot nieuwe inzichten”, vertelt Timothy. “Ik vind het belangrijk dat de jeugd zich hiervoor openstelt. Af en toe uit je comfortzone komen, is goed voor je ontwikkeling. En anderhalf uur keihard lachen om een cabaretier is ook nog eens heel gezond!”
Timothy zegt cultuur ook echt aantrekkelijker te willen maken. Behalve goed luisteren naar wat jongeren willen, zoekt de Cultuurbende ook bewust naar ander aanbod. “Niet alleen de inkoppertjes als Ali B, we willen juist dat ze kennismaken met iets dat ze nog niet kenden.”

Verder bouwen
Komend seizoen wordt de Cultuurbende verder uitgebouwd. “We waren goed op weg”, zegt Timothy. “Met eigen pagina’s op social media bijvoorbeeld, maar door het coronavirus kwam hier een rem op. We zijn nog aan het bekijken hoe we de jongeren ook in het nieuwe seizoen kunnen bereiken.”

De schouwburg biedt jongeren alle ruimte voor een actieve rol, bijvoorbeeld in de programmering. Timothy: “Heb je een leuk idee, laat het ons vooral weten. Zelf willen we graag een grote Cultuurdag organiseren, wie weet gaat dat lukken.”

Deel op Twitter | Deel op Facebook

Meer nieuws

Nieuw: Thuis in 't Theater
Aangescherpte maatregelen 13 okt 2020
Mondkapje op? Heel graag!
Voorstellingen gaan door
Veilige cultuurhaven
Unieke en bijzondere avond met Sanne Wallis de Vries
Talentvolle auteurs uit het Land van Cuijk in de schijnwerpers
Nieuw programma en start kaartverkoop
Cultuurbende brengt cultuur en jongeren samen
Join Filmtheater Cuijk: kijken en praten over films met betekenis