Clean Pete in lockdown: ‘We hoeven niks te doen waar we geen zin in hebben’

06-03-2021

Clean Pete in lockdown: ‘We hoeven niks te doen waar we geen zin in hebben’
 

De zussen Renée en Loes Wijnhoven van Clean Pete zaten midden in hun kersttour toen een nieuwe lockdown werd aangekondigd. Ook hun concert in Schouwburg Cuijk moest worden afgelast. Na de teleurstelling volgde een periode van rust én van groot geluk. 

“Ik heb het gevoel dat er nu heel veel in mijn leven gebeurt”, vertelt Loes van Wijnhoven enthousiast. “Renée heeft net een baby, er komt een boek aan. Het is allesbehalve saai.”
Een maand geleden legde Loes de laatste hand aan haar eerste roman ‘De Hotelgids’ die 6 maart verschijnt. De lockdown kwam ogenschijnlijk goed van pas, maar heeft haar niet per se geholpen.

“Het grootste deel van het boek schreef ik toen we in een drukke theatertour zaten. Ik merkte dat ik ’s nachts nog wel een paar uur door kon. Als je veel te doen hebt, dan kun je ook heel veel.”

Verlangen naar vrijheid

Het debuut van Loes gaat over een vrouw die alles achter zich laat om een hotelgids te schrijven. “Dat lijkt mij de meest vrije manier van leven. Zonder huis en geen mensen om rekening mee te houden. In het begin lijkt dat vrije leven ideaal, maar uiteraard heeft het consequenties als je je nooit aan iemand hecht.” 

De roman kwam voort uit een persoonlijk blog dat ze al sinds de middelbare school bijhoudt. “Mijn hoofdpersoon wil vrij zijn. Haar verlangens heb ik ook, maar ik ga niet alles achterlaten en een hotelgids schrijven. Ik laat het haar doen.”

Na jarenlang muziekteksten schrijven, vond ze het heerlijk om een verhaal te creëren. Loes: “Ik kan schrijven wat ik maar wil en hoef het nooit op een podium te laten horen. Bij muziek zie ik mijn publiek, van mijn boek heb ik geen idee wie het gaat lezen. Ook voelde ik me enorm bevrijd doordat ik geen rekening hoefde te houden met de vorm van een liedje.”

Partner in crime

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen het schrijven van een boek en songteksten, stelt ze. “Het is allebei een manier om te zeggen wat je wilt zeggen. Ook het gevoel wanneer iets is gelukt, een goed hoofdstuk of liedje, is hetzelfde.”
Na jarenlang samenwerken met haar zus lijkt dit haar eerste soloproject, maar Renée speelde juist een grote rol. “Niemand heeft zoveel meegelezen en feedback gegeven als zij. Ook bij mijn boek was zij mijn partner in crime.”

Hoewel ze momenteel allebei genoeg omhanden hebben, waren de tweelingzussen wel teleurgesteld toen ze in december hun tour moesten beëindigen. “Ik voelde me voor het eerst echt verslagen”, vertelt Loes. “Ik had in mijn hoofd: als kerst maar doorgaat. Maar je verzint ook wel weer iets om je zinnen op te zetten.” 

Geen haast

Vorig jaar traden ze als een van de eerste artiesten op via Facebook Live. “Dat hoorde volgens mij echt bij die eerste lockdown, dat mensen blij waren dat er iets te zien was”, vertelt Loes. “Dat zou ik nu niet meer doen, maar was voor toen heel leuk. Op een gegeven moment voelde ik dat het klaar was. Je blijft niet tot het einde der tijden elke week hetzelfde doen.”

Hoewel de zussen geen concrete plannen hebben, hopen ze nog wel een tour te kunnen doen met hun vorig jaar verschenen album ‘Er is mij verteld’, waarvoor ze liedjes bewerkten van onder andere The Sugababes, The Velvet Underground en Carla Bruni. 
Loes: “Sinds we zijn begonnen hebben we nu allebei voor het eerst vooral rust. Er is geen haast, we zien wel wanneer de podia weer opengaan en we weer het vuurtje voelen om te gaan schrijven. We hoeven niks te doen waar we geen zin in hebben.”

Eigenlijk zijn ze nu helemaal niet met muziek bezig, concludeert ze. “De enige liedjes die ik nu zing, zijn slaapliedjes voor de baby van Renée.”
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook