Artiesten in lockdown: Holland Baroque wil zoveel mogelijk muziek maken

17-02-2021

Artiesten in lockdown: Holland Baroque wil zoveel mogelijk muziek maken
Holland Baroque en BJ Baartmans op het toneel in de Grote Zaal. Foto: Wouter Jansen 

Nu de theaters gesloten zijn missen Judith en Tineke Steenbrink de magie van het optreden. De zussen van Holland Baroque zijn bezig met allerlei projecten, waaronder een opname in Schouwburg Cuijk. ‘Dankzij de liefde voor onze muzikale familie, het repertoire en de trouwe steun van ons publiek kijken we elke dag wat wél kan.’

De zussen Judith en Tineke Steenbrink van Holland Baroque zitten niet stil tijdens de lockdown. Ze geven concerten via livestreams, maken een podcast voor NPO Radio 4 en hebben al twee cd's uitgebracht. “Wij hebben onze musici beloofd dat wij het orkest levend houden en elke mogelijkheid zullen aangrijpen om muziek te maken”, vertelt Judith Steenbrink.

Ondanks dat ze de magie van een live concert mist, ziet Judith ook positieve kanten. “De gestreamde concerten zijn ons goed bevallen. Normaal gesproken kan niet iedereen naar onze optredens komen en bij een livestream kijken fans van over de hele wereld mee.”

Samenwerking met BJ Baartmans

Een ander voordeel zijn de wat meer spontane projecten. Judith: “Wat ik mooi vind aan deze tijd is dat we niet meer in hele programma’s hoeven te denken. Die worden vaak jaren van tevoren worden gepland. Nu zijn het meer losse items die zomaar op korte termijn mogelijk zijn.”

Zo stonden ze op 9 februari in Schouwburg Cuijk om het muziekstuk ‘Monnikenwerk’ op te nemen. Ze werkten hiervoor samen met de Boxmeerse zanger en gitarist BJ Baartmans. “We kennen hem al van toen we klein waren”, vertelt Judith. “Zijn vader is onze peetoom. Dit is de eerste keer dat we samen iets maken.”

De aanleiding voor de opname is ‘Brabant 1653’, het nieuwste album van Holland Baroque, waarin ze monastieke tradities uit het 17e-eeuwse Noord-Brabant onderzoeken. “Bart Jan belichaamt de eigentijdse Benedictus à Sancto Josepho, de belangrijkste componist op onze nieuwe cd.” Deze componist leefde destijds in het Karmelietenklooster in Boxmeer. “Omdat Bart Jan in Boxmeer geboren en getogen is, vonden we het logisch hem te vragen iets te maken aan de hand van de lokale muziek.”

Artiesten in lockdown: Holland Baroque wil zoveel mogelijk muziek maken
Holland Baroque en BJ Baartmans op het toneel in de Grote Zaal. Foto: Wouter Jansen 

Hoop voor de toekomst

Komend jaar kunnen we nog veel van het orkest verwachten. “We kijken uit naar een cd-opname met het London Community Gospel Choir met gastsolisten zoals Eric Vloeimans en Abel Selaocoe. We hopen in de zomer weer hier en daar een concert te mogen geven, om op vertrouwde podia terug te keren én nieuwe plekken te ontdekken.”

 

Deel op Twitter | Deel op Facebook