nieuws ›› -wanneer-al-je-zintuigen-wakker-worden-dan-weet-je-dit-is-talent-
‘Wanneer al je zintuigen wakker worden, dan weet je: dit is talent!’

‘Wanneer al je zintuigen wakker worden, dan weet je: dit is talent!’

15-06-2020

Het complete programma voor het nieuwe theaterseizoen 20|21 laat nog even op zich wachten. Achter onze dichte deuren bruist en broeit het van de nieuwe ideeën en initiatieven. De komende weken vertellen we je er graag meer over. In aflevering 1: gastprogrammeur John Floore over de nieuwe klassieke concertreeks Classic Young Masters.


Klassieke muziek spreekt zeker ook jongeren aan, merkt John Floore, klassiek talent scout, mentor en trompettist. “Misschien komt het door de sociale media”, vraagt hij zich hardop af. “Ik zag onlangs een meisje van vijf jaar dat een stuk van Bach speelde. Ze lachte nog in de camera ook. Fantastisch! Wanneer dat soort filmpjes viral gaan is dat goed voor de klassieke muziek.”

Classic Young Masters is een programma waarin jonge, getalenteerde musici worden gescout en begeleid om hen tot bloei te laten komen in de klassieke muziek. De musici worden individueel gecoacht door ervaren mentoren en adviseurs uit het netwerk van Classic Young Masters. Daarnaast mogen ze optreden op mooie locaties in het land, waaronder nu in Cuijk.

Zelf heeft Floore aan heel wat jurytafels gezeten, en nog steeds. “Talent ontdekken doe je grotendeels op gevoel. Soms zie je tien pianisten achter elkaar en denk je: ja, dat was prachtig en iedere noot was raak. Maar dan komt er iemand binnen en begint. Je voelt je compleet opleven, al je zintuigen worden wakker geschud. Dan weet je: dit is talent!”

De selectiecriteria voor Classic Young Masters zijn echter enorm streng. Er worden slechts acht talenten gekozen. Hen wacht geen pot geld, maar waardevolle coaching. “Talent is meer dan alleen je instrument of stem beheersen, het is dat persoonlijke stukje. Je ziet het, je hoort het, maar je voelt het ook écht wanneer iemand zijn ziel blootlegt.”

Floore kijkt uit naar de concertreeks in de schouwburg en Huistheater De Steenakker. “Je wordt gegarandeerd geraakt door deze nog jonge, onbevangen extreem getalenteerde musici”, belooft Floore. “Het zijn spannende voorstellingen, dit is geen routine, maar allemaal nieuw. Er zit ook een mooie variatie in: saxofoon, klarinet, stem, je krijgt echt waar voor je geld.”

Schouwburgdirecteur Sjoerd Meijer noemt het een cadeautje dat Floore in Cuijk is komen wonen. Floore glimlacht: “We woonden in België en hadden hier familie wonen. Dat ik hier in Cuijk de schouwburg nog zou adviseren, had ik niet verwacht. Ik heb absoluut een zwak voor mooie culturele locaties die met beperkte middelen ontzettend veel mooie dingen op poten zetten.”

Floore heeft een indrukwekkende carrière achter de rug en is onder meer artistiek directeur van het Royal Bangkok Symphony Orchestra. “Bangkok is prachtig, mijn vrouw en ik gaan er nog zo’n twee keer per jaar heen. Nu niet van de zomer, maar in december waarschijnlijk. Ik ben daar dertig jaar aan verbonden geweest, maar ik ga nu wel vertellen dat ik het ga afbouwen. Het is wel mooi geweest.”John Floore is op 5 december 2020 overleden. We zijn hem zeer veel dank verschuldigd voor zijn belangeloze inzet ten behoeve van het Schouwburgfonds en de klassieke programmering voor onder meer Muziek in de Martinus en zullen hem onzettend missen.

Deel op Twitter | Deel op Facebook

Meer nieuws

Etan Huijs maakt videoclip in lege Schouwburg Cuijk
Sluiting schouwburg verlengd tot en met 9 februari
Kerstvakantie-tips voor het hele gezin
Cultuurtips voor de kerstvakantie
Thuis in 2021
Schouwburg gesloten tot en met 19 januari 2021
Leerlingen Merletcollege verruilen leslokaal voor theaterzaal
Paarse Vrijdag: ook de schouwburg is van iedereen
Gastprogrammeur John Floore overleden
Nieuw jaar, nieuw programma