‘Gold’ van de Dutch Eagles is een zoektocht naar goud, in de betekenis van goede muziek

07-10-2021

‘Gold’ van de Dutch Eagles is een zoektocht naar goud, in de betekenis van goede muziek
De leden van de Dutch Eagles 

Liefhebbers van Amerikaanse westcoast-muziek kunnen zaterdag 16 oktober hun hart ophalen in de schouwburg. Dan brengt de Nederlandse band Dutch Eagles een prachtig eerbetoon aan hun Amerikaanse helden. Drummer Andre Kemp vertelt over de magie van de muziek uit het zonnige Californië. 

‘Gold’ hebben de mannen van de Dutch Eagles hun theatertour gedoopt. Niet zo’n gekke naam voor een tour van een tributeband die ruim put uit het muzikale west-coast-repertoire, dat vanuit het altijd zonnige Californië de wereld heeft veroverd. 

Maar met de stralende Californische zon heeft de naamkeuze niet veel te maken; eerder nog zou de inspiratie kunnen komen van de goldrush die vanaf 1848 honderdduizenden gelukszoekers uit de VS en Europa naar Californië deed trekken. Want, zo legt drummer Andre Kemp uit: “Gold staat voor ons ook echt voor de zoektocht naar goud, maar dan in de betekenis van goede muziek.’’

Volle theaterzalen

Wat hun vertolking van die goede muziek betreft hebben de Nederlandse Eagles inmiddels een reputatie hoog te houden, die ook tot buiten de landsgrenzen reikt. Al jaren trekt de band in binnen- en buitenland volle theaterzalen met uitvoeringen van songs van de Amerikaanse Eagles, hun grote voorbeelden, en van andere vertolkers van het west-coast-geluid. 

Opvallend daarbij volgens Kemp: “Het publiek dat in de zaal zit, is zich inmiddels aan het verjongen. Je ziet meer en meer dertigers en veertigers, die de seventiesmuziek van de Eagles niet uit hun eigen jeugd kennen, maar er bijvoorbeeld via hun ouders kennis mee hebben gemaakt.”

Hotel California

In de setlist ligt het accent op het werk van de inspirators uit de Verenigde Staten. Dat daarbinnen weer bepaalde songs van de Eagles een vaste plek hebben gekregen is onvermijdelijk. “We kunnen gewoon niet optreden zonder een nummer als Hotel California te spelen”, zegt Andre Kemp. “Dat zou voor onze fans hetzelfde zijn als een bezoek aan het Rijksmuseum waar de Nachtwacht van Rembrandt niet te zien is.”

Gaat dat nooit vervelen, dan? “Nee”, zegt Kemp stellig. “Want je kunt het nooit goed genoeg spelen. Er blijft altijd die uitdaging om het elke keer weer nog beter te doen. En je moet het op alle vlakken interessant houden voor je publiek.” 

tekst loopt door onder de afbeelding

‘Gold’ van de Dutch Eagles is een zoektocht naar goud, in de betekenis van goede muziek
Beeld uit optreden 'Gold' van de Dutch Eagles (foto: Hans Guldemond) 

Wat de muziek van de Eagles zo goed maakt? “Weinig muziek is zo uitgekristalliseerd als die van de Eagles. Alles heeft een plek. Het gaat duidelijk om het liedje, niet om het individu”, zegt Kemp.

“Daarnaast zijn het natuurlijk ijzersterke liedjesschrijvers”, vervolgt hij. “De kracht van veel van hun songs is ook dat een solo in een liedje vaak weer een liedje op zichzelf is.” 

Maakt dat de muziek ook moeilijk om te spelen? Kemp: “Ja en nee. Het is moeilijk maar heel duidelijk. Bij de Rolling Stones bijvoorbeeld is het moeilijker om het gevoel dat ze in hun muziek leggen over te brengen. Dat is anders bij heel uitgerekende muziekpartijen als die van de Eagles. Die moet je als het ware ontdoen van gevoel, althans qua begeleiding, niet qua zang. Want het is uiteindelijk wel de opzet dat het publiek wordt geraakt door de songs. Dat een liedje ze doet terugdenken aan een bepaalde gebeurtenis in hun leven. Die kan verdrietig maar ook heel blij zijn. Zolang we het publiek weten te raken is onze missie geslaagd.”

‘Gold’ van de Dutch Eagles is zaterdag 16 oktober bij ons te zien. Kijk hier voor kaarten en informatie. Kansmaken op een merchandisepakket? Stuur dan voor 15 oktober een e-mail naar win@schouwburgcuijk.nl en vermeld op welke naam de kaarten staan.

Trailer van het concert 'Gold' van de Dutch Eagles 

 

Deel op Twitter | Deel op Facebook