Schouwburg Cuijk
Grotestraat 62
5431 DL Cuijk

Contactformulier

Mijn vraag of opmerking is gericht aan:
bespreekbureau
andere afdeling

Vraag of opmerking:
overzicht
 • genres
 • inspireer mij
 • weekdagen
 • De tolk van Java
  • 23 januari 2020
  • 20.15
  • Theaterzaal
  • toneel, drama
  • 27,50 euro

  De tolk van Java

  Benja Bruijning, Marie Louise Stheins, Martijn Apituley e.a.

  Ontroerend verhaal over de trauma’s van ons koloniale verleden

  Alan’s gezin en zijn jeugd worden bepaald door een tirannieke vader. Wanneer Alan diens vroegere dagboeken over zijn leven in Indië gaat lezen, wankelen echter zijn sarcasme en haat. Is begrip mogelijk? ‘De tolk van Java’ is het laatste deel van een vierluik over ons koloniale verleden in Nederlands-Indië.

  Dit verhaal over vaders en zonen, naar de prachtige, autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney, laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die velen aan dit verleden overhielden.

  ‘De tolk van Java’ is spannend, ontroerend en bij vlagen humoristisch. De voorstelling geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden. Het ene moment vecht je met elkaar, om vervolgens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wat voor gevolgen heeft dit voor een mens, zijn omgeving en het leven dat nog voor ze ligt?

  'De tolk van Java' sluit het vierluik over ons koloniale verleden in Nederlands-Indië af, na schitterende vertolkingen van Max Havelaar, Heren van de Thee en De Stille Kracht.

  Inclusief inleiding door actrice Denise Aznamom om 19.00 uur in het SchouwCafé waarin dieper wordt ingegaan op ons Indisch verleden, de keuze voor het stuk, de bewerking, regie en acteurs, uiteraard zonder te veel weg te geven over de inhoud.

  Denise Aznam studeerde in 2013 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar zelfgeschreven solovoorstelling 2048 werd geselecteerd voor het ITS Festival. Ze speelde bij Mighty Society, bij De Toneelmakerij in Enkeltje Amsterdam, Woestijnjasmijntjes en Eet je bord leeg en bij MAAStd in Liefde en Sell me your secret dat in 2017 de Zilveren Krekel won. Denise werd bekend door haar rol als Kim in de televisieserie Celblok H en de hoofdrol van Nanny Farah in de NPO ZAPP serie Ninja Nanny. Ook speelde ze in o.a. Jeuk, Suspicious Minds, Orpheus, De Zuidas en Papadag.

  ‘Intelligent en gedurfd sober theater dat op integere wijze de confrontatie met het verleden aangaat’ - NRC****
   
  ‘Benja Bruijning geniaal’ - Theaterkrant
   
   ‘Ruim baan aan Alfred Birneys woorden die uit de monden van de acteurs als dolksteken doel treffen’ - Trouw ****
   
  ‘De tolk van Java maakt diepe indruk’ - Theaterparadijs ****

   

  vorige voorstelling
  vorige voorstelling
  ← bladeren →
  ← swipe →