Schouwburg Cuijk
Grotestraat 62
5431 DL Cuijk
Openingstijden bespreekbureau:
di t/m vr van 15 tot 18 uur
en twee uur voorafgaand aan een voorstelling.
Gesloten in juli en augustus.

Contactformulier

Mijn vraag of opmerking is gericht aan:
bespreekbureau
andere afdeling

Vraag of opmerking:
overzicht
 • genres
 • inspireer mij
 • series
 • weekdagen
 • Tip: blader met de pijltjestoetsen ◄ ►
  Achter het Huis
  • 24 november 2017
  • 20:15
  • Theaterzaal
  • toneel
  • 29.50 euro

  Achter het Huis

  Anne van der Burg, Oda Spelbos, Hajo Bruins e.a.

  Een nieuwe eigentijdse bewerking van de dagboeken van Anne Frank.

  ‘Het dagboek van Anne Frank’ behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren.
  Dagelijks staan mensen in de rij om het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar zij tussen 6 juli 1942 en 4 augustus 1944 haar dagboek schreef, te bezoeken.

  'Achter het Huis' is gebaseerd op haar dagboeken.
  Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Wat gebeurt er met een groep mensen die ruim twee jaar lang dag en nacht op elkaars lip zit?
  Deze vragen vormden het uitgangspunt voor 'Achter het Huis', geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet.
  In korte scènes schetst het stuk hoe opsluiting en angst ervoor zorgen dat elke vorm van beschaafdheid het aflegt.
  Deze opeenstapeling van emoties als angst, liefde, hoop en wanhoop wordt helaas nog steeds dagelijks ervaren in oorlogsgebieden...

  Regie: Johan van Doesburg.
  Spel: Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper, Cees Geel, Marie Louise Stheins, Michiel Nooter, Joost Koning, Amarenske Haitsma .

  Controversiële interpretatie van Anne Franks dagboek beloond met vele sterren!
  Afgelopen zaterdag ging 'Achter het Huis' in première. Deze controversiële en fictieve interpretatie van Anne Franks dagboek heeft veel recensiesterren ontvangen. De controversie blijkt ook uit de uiteenlopende reacties. Hieronder een kleine impressie:

  ‘Een gedurfd standpunt van de makers (…) Het taalgebruik is eigentijds en onomwonden (...) Afrekening met heilig aura van Anne Frank (...) De discussies zijn bij vlagen geestig, zoals je kunt verwachten in het van postmoderne ironie en taaldrift doortrokken universum van Pfeiffer.' (NRC ****)
  'Achter het Huis balanceert op de grens van ernst en spot, maar als het lukt ontstaan prachtige scènes (...) blasfemische bewerking (...) eigentijdse oorlogsallegorie.' (de Volkskrant ***)
  'Pfeijffer is er in zekere zin in geslaagd wellicht dichter bij de realiteit te komen dan ooit en dat levert mooie, maar schrijnende psychologische inzichten op die verder reiken dan het Achterhuis.' (*** De Telegraaf)
  'Pfeijffer haalt het heilige van Anne Frank wat weg, wat bevrijdend werkt, en haalt het universele en actuele iets meer naar voren.' (Trouw ***)
  '(...) geestig en to the point, en de acteurs zijn zonder uitzondering uitstekend.' (Noordhollands Dagblad)
  'Het morele verval wordt in deze bewerking wel erg uitdrukkelijk (...) Halverwege ontspoort het volledig.’ (Het Parool **)
  ‘Het spel en de inleving van alle acteurs is geweldig te noemen.’ (Theaterparadijs ****)

  Komt u kijken en zelf oordelen?
  De  producent hoort graag uw mening: info@hummelinckstuurman.nl

  www.hummelinckstuurman.nl

  De titel was oorspronkelijk Het Achterhuis; de titel is gewijzigd naar Achter het Huis.

   

  vorige voorstelling
  vorige voorstelling
  ← bladeren →
  ← swipe →