Schouwburg Cuijk
Grotestraat 62
5431 DL Cuijk
Openingstijden bespreekbureau:
di t/m vr van 15 tot 18 uur
en twee uur voorafgaand aan een voorstelling.
Gesloten in juli en augustus.

Contactformulier

Mijn vraag of opmerking is gericht aan:
bespreekbureau
andere afdeling

Vraag of opmerking:
overzicht
 • genres
 • inspireer mij
 • series
 • weekdagen
 • Tip: blader met de pijltjestoetsen ◄ ►
  Terror
  • 7 december 2017
  • 20:15
  • Theaterzaal
  • toneel
  • 27.50 euro

  Terror

  Jeroen Spitzenberger, Johanna ter Steege, Clairy Polak e.a.

  Piloot staat terecht! Redder van 54.000 mensen of moordenaar van 148 passagiers?
  Zijn lot ligt in uw handen!
   

  Mag je bewust meer dan honderd mensen de dood in jagen, als je daarmee de levens van tienduizenden mensen redt?
   
  Een vliegtuig met 148 passagiers aan boord wordt gekaapt. De kaper dreigt het vliegtuig neer te laten storten op de Johan Cruijff Arena waar op dat moment een interland Nederland - Duitsland wordt gespeeld voor 54.000 mensen. Twee F-16’s worden de lucht ingestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt en luidt: niet schieten.
  Een van de F-16-piloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 54.000 levens te sparen.
   
  In dit spannende stuk ziet u de rechtszaak waarin deze piloot wordt aangeklaagd voor de moord op 148 mensen. Na de zitting brengt u uw stem uit. Is hij de held die een nationale ramp heeft voorkomen of een militair die zonder bevel vele burgerslachtoffers heeft gemaakt? U hoort alle feiten en moet een keuze maken: schuldig of onschuldig. Elke voorstelling kan de uitkomst verschillen.
   
  'Terror' is over de hele wereld een ongekend succes en een van de meest spannende en spraakmakende producties van de afgelopen jaren. In Duitsland heeft het stuk zo’n impact gehad dat de voorstelling live is uitgezonden op televisie. In de Nederlandse versie is Jeroen Spitzenberger de piloot, Johanna ter Steege de officier van justitie, Clairy Polak de rechter en u, de jury!
  Ook met: Bob Schwarze, Khaldoun Alexander Elmecky en Kristen Denkers. Het publiek is de jury.

  Regisseur Peter de Baan noemt 'Terror' geen doorsnee toneelstuk. 'Toen ik de tekst las was ik er direct van overtuigd: dit moeten we ook in Nederland laten zien want dit is een fantastische manier om theater met maatschappelijke thema’s te combineren en het publiek echt over dit soort duivelse morele kwesties te laten nadenken.'

  Na-gesprek
  Na de voorstelling is er een na-gesprek onder leiding van Clairy Polak over de invloed van de terreurdreiging op onze maatschappij, waarbij de vraag centraal staat hoever de overheid mag gaan in het beschermen van haar burgers en wat dit betekent voor onze privacy. Dit na-gesprek vindt plaats in de theaterzaal, na een korte onderbreking na de voorstelling. Het na-gesprek duurt ca 30 minuten.

  De pers is lovend:
  'De pleitbezorgers springen atletisch van de ene gedachtegang naar de andere, en brengen zo iedere overtuiging aan het wankelen.' (NRC ****)
  'Het dilemma dat de Duitse thrillerauteur Ferdinand von Schirach in 2015 ten tonele bracht, zet in de regie van Peter de Baan flink aan het denken.'(NRC ****)
  'Terror is glashelder geregisseerd en heel leerzaam: een theatervoorstelling in de vorm van een rechtbankzitting.' (de Volkskrant ****)
  'Publiek speelt voor rechter (...) Clairy Polak lijkt ervaren jurist.' (de Telegraaf ***)
  'Anderhalf uur zinderende spanning, deze voorstelling. Stof voor discussie. En leerzaam, dat ook.' (Dagblad van het Noorden ****)

  Programmeur 't Spant (Petra Prinsen):
  'Ik had eerlijk gezegd op voorhand een oordeel. Ik dacht niet dat dit rechtbank drama mijn oordeel zou beïnvloeden. Maar dat deed het wel. De verhoren, de pleidooien, de wet, het recht, de menselijke maat… dit alles werd op een puntje-van-je stoel wijze gebracht. En deed me - terwijl in de pauze iedereen discussieerde over schuld of onschuld - op het moment van de waarheid anders oordelen dan ik had gedacht.'
   

  vorige voorstelling
  vorige voorstelling
  ← bladeren →
  ← swipe →