Carillonconcerten

Zomer 2024
vr 2 aug - vr 30 aug
vr 2 aug
-
vr 30 aug

Ook deze zomer trakteren verschillende beiaardiers uit binnen- en buitenland op concerten die door het hele centrum van Cuijk te beluisteren zijn. Marcel Siebers, beiaardier in Cuijk, Venlo en Huissen, heeft weer een mooi programma samengesteld.

De jaarlijkse zomerconcerten zijn een samenwerking tussen Schouwburg Cuijk en Marcel Siebers. Elke vrijdagavond in augustus is er om 19.00 uur een concert, vooraf gegaan door een gratis inleiding om 18.45 uur in de Romeinse Tuin van het Archeologisch Centrum aan de Maasstraat in Cuijk. Hier kun je kennismaken met de beiaardier en hoor je meer over het programma.

Programma

Vrijdag 2 augustus: Marcel Siebers (NL)
Marcel Siebers (1955) studeerde piano bij o.a. Janine van Mever en behaalde zijn diploma aan het Arnhems Conservatorium in 1980. Verder volgde hij daar een directiecursus en compositielessen. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Arie Abbenes en behaalde in 1995 het Master-diploma. Marcel Siebers is beiaardier van de gemeente Cuijk, Venlo en Huissen. 

In 2008 ontving hij (de 1ste) Cultuurprijs van de gemeente Cuijk en in 2016 kreeg hij de ‘Bronzen Merlet’ uitgereikt voor zijn culturele verdiensten voor diezelfde gemeente.

Bekijk programma

Vrijdag 9 augustus: Claire Janezic (USA)
Claire Janezic studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen, België, via een Fellowship van de Belgian American Educational Foundation (BAEF). Ze studeerde summa cum laude af in juni 2023, met Koen Van Assche als beiaarddocent. Voorheen speelde Claire gedurende 5 jaar beiaard aan de Universiteit van Rochester, waar ze in 2022 afstudeerde met een dubbele major Muziek en Geschiedenis en een minor Audio en Muziektechniek. Claire bracht haar laatste jaar door aan de Universiteit van Rochester als docent beiaard, organiseerde een wekelijkse beiaardconcertreeks en speelde concerten in de Verenigde Staten.

Bekijk programma

Vrijdag 16 augustus: Duo Bellini (NL)

Het Duo Bellini bestaat uit Jessica Simonetti en Gerda Peters. Jessica heeft saxofoon gespeeld bij Alex de Leeuw en de Amsterdamse Tramharmonie. In 2018 maakte ze kennis met de beiaard wat haar leven een nieuwe muzikale wending heeft gegeven. In 2024 studeert ze af aan de HKU met beiaard als hoofdvak. 

Gerda is geboren en getogen in het centrum van Haarlem, de beiaard- en orgelklanken zijn haar met de paplepel ingegeven. Gerda is aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam afgestudeerd voor orgel en kerkmuziek. Vervolgens heeft zij met goed gevolg het staatsexamen piano afgelegd. In 2008 slaagde zij voor haar diploma Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) te Amersfoort (faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht). Gerda Peters is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg. Zij vervangt regelmatig collega beiaardiers en geeft door heel Nederland en in het buitenland concerten. 

Bekijk programma

Vrijdag 23 augustus: Merle Kollom (EST)
Merle Kollom uit Estland heeft een Mastergraad in 'organ pedagogy' en een Bachelorgraad in kerkmuziek en theologie. Ze studeerde af aan de Scandinavische Carillonschool onder professor Peter Langberg in juni 2019, waarmee ze de eerste professionele beiaardier in Estland werd. 

Prof. Peter Langberg:  “When you hear Merle Kollom play concerts on a carillon, you hear a real musician playing, she is playing with expression and control of the sound quality and all nuances, and with the heart. She makes the bells sing. She is a marvellous carillonneur, and a splendid ambassador for the instrument.”

Bekijk programma

Vrijdag 30 agustus: Bauke Reitsma (NL)
Bauke Reitsma (1976) studeerde orgel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort studeerde hij beiaard bij Bernard Winsemius, Jacques Maassen, Frans Haagen en Henk Verhoef. In 2006 behaalde hij het diploma Voortgezette Kunstopleiding Muziek (Master). Reitsma is stadsbeiaardier van Almere, Baarn, Bathmen, Deventer, Dinxperlo en Weesp. In het buitenland gaf hij concerten in België, Ierland, Frankrijk en Litouwen. Het komende najaar is hij uitgenodigd om in het Duitse Bonn een concert te geven. Evenals in Cuijk staat daar in diens geboortestad ook muziek van Ludwig van Beethoven op het programma. 

Bekijk programma

Nog meer genieten

Kom ook eens lekker eten in ons gezellige Fraterhuis of verwen jezelf met een VIP-arrangement. De beschikbaarheid bij een voorstelling zie je vanzelf in het bestelproces. 

 

Lees Meer