Snarenplukkers

In de serie Snarenplukkers gaat gastprogrammeur Bart-Jan Baartmans in gesprek met de beste gitaristen van Nederland. De voorstellingen laten zich het beste omschrijven als een muzikale talkshow met de gitaar in de hoofdrol. 

BJ Baartmans

Bart-Jan Baartmans, zelf gitarist in hart en nieren met ruim veertig jaar ervaring, kijkt ernaar uit. “Voor het nieuwe seizoen heb ik gezocht naar artiesten uit een iets andere hoek. De vorige gitaristen vaak uit de Americana/Roots. Dat genre zit dicht bij mijn eigen muziek en hun carrières hadden raakvlakken met de mijne.”

“Zo ga ik op 27 mei in gesprek met Jesse van Ruller, een ontzettend goede jazzgitarist. Ik zag hem voor het eerst spelen in de jaren ’90 en hij viel toen zo op, niemand speelde toen zo goed als hij. Als ik de kans had, ging ik kijken. Ik heb hem altijd gevolgd en nu is hij heel groot, doet mee op hoog internationaal niveau.

Zijn technische niveau is zo hoog, daar kom ik niet bij in de buurt. Hij is zo’n virtuoos en speelt op wereldniveau mee. We spelen wel op dezelfde gitaar, maar produceren iets heel anders. Wat zijn onze raakvlakken?”

“Op 7 januari komt André Manuel. Ik ken hem omdat we samen in de Ketterse Fanfare hebben gespeeld. Mensen kennen André als cabaretier, maar hij is begonnen als muzikant, hij is naar het conservatorium in Arnhem geweest. Hij heeft een reeks fantastische liedjes gemaakt. Hij houdt van gitaarspelen en is enorm expressief. André zit in de tegendraadse hoek qua muziek, met invloeden uit de blues en rock.

Ik denk dat het leuk is om hem te horen vertellen over gitaar. Het instrument speelt een hele grote rol in zijn leven, maar mensen kennen dat niet van hem.”

Martijn van Agt is een echte muzikanten-muzikant. Je ziet hem niet snel op een poster, maar hij is al 15 jaar de vaste gitarist van Ilse DeLange. Verder speelt hij ook samen met Anouk en Guus Meeuwis.

Hij is in Nederland een van de mensen achter de schermen. Hun bijdrage wordt niet zo gewaardeerd. Je hoort ze heel vaak op de radio, maar je kent ze niet.”

Inclusief drankje en kleine borrelgarnituur na afloop

Snarenplukkers is een beetje als Zomergasten op tv

Bart-Jan Baartmans, gastprogrammeur

Bekijk deze voorstellingen