Margje Wittermans

Waarom Truus?
wo 18 sep 20:30
wo 18 sep
20:30
  • wo 18 sep
    20:30
    Schouwburg Cuijk
    Kleine Zaal
  • Inclusief consumptie, zonder pauze

Margje Wittermans is gefascineerd door het leven van ‘reddende engel’ Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer (1896-1978), die uitgroeit tot een van de heldhaftigste verzetshelden van ons land. 

Vanaf het moment dat de nazi’s in 1933 aan de macht komen, ontpopt Truus, zelf kinderloos, zich tot onvermoeibaar helper en redder van duizenden Joodse kindvluchtelingen.

Kindertransport
Ze onderhandelt in 1938 in Wenen met Adolf Eichmann over de ‘gedwongen emigratie van de Weense Joden’. Na zenuwslopende besprekingen vertrekt ze op 10 december 1938 met 600 Joodse kinderen per trein naar Hoek van Holland. Samen met anderen die voor het vooroorlogse Kindertransport werkten, redt ze uiteindelijk meer dan 10.000 Joodse kinderen.

De lang onbelicht gebleven rol en kracht van Wijsmuller-Meijers liggen aan de basis van deze muziektheaterproductie. Wittermans toont de onbaatzuchtigheid en het doorzettingsvermogen van een vrouw die met gevaar voor eigen leven iets onderneemt tegen verschrikkelijk onrecht. En ze stelt de onvermijdelijke vraag: wat zou jij doen?

Onderdeel van

Credits

regie: Bruun Kuijt | spel en zang: Margje Wittermans | muziek: Janos Koolen

Nog meer genieten

Kom ook eens lekker eten in ons gezellige Fraterhuis of verwen jezelf met een VIP-arrangement. De beschikbaarheid bij een voorstelling zie je vanzelf in het bestelproces. 

 

Lees Meer