Ook als slechtziende genieten van theater

Naar een theatervoorstelling gaan terwijl je blind of slechtziend bent?  In de schouwburg is op woensdag 24 januari ‘Komedie over een Bankoverval’ te zien, mét blindentolk. Een primeur in het Land van Cuijk. 

De schouwburg maakt dit mogelijk in samenwerking met haar nieuwe ‘huisgenoot’ BiblioPlus, die al langer ervaring heeft in het toegankelijk maken van cultuur voor blinden en slechtzienden. Zo organiseert de bibliotheek maandelijks het Oogcafé waarin inwoners in het Land van Cuijk met een oogaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. 

Een verrijking
‘Komedie over een Bankoverval’ is een komisch spektakel van regisseur Jon van Eerd. Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt tijdens de voorstelling live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.

Wilma Lems, programmamaker van BiblioPlus en organisator van het Oogcafé legt uit waarom juist bij deze voorstelling audiodescriptie zo waardevol is. “Je kunt wel horen wat de acteurs zeggen, maar wat er gebeurt op het toneel is een wezenlijk onderdeel van de beleving en het verhaal. Een audiotolk kan daarom voor blinden en slechtzienden de belevingswereld verrijken.”

Het is nog niet makkelijk om audiodescriptie te realiseren, weet Wilma. “Dit kan alleen in goede samenwerking met de producent. Een blindentolk gaat eerst een paar keer de hele voorstelling kijken. Dan bedenkt hij of zij welke informatie essentieel is om te vertellen, Vervolgens moet dat zo getimed worden dat de tolk niet door de spelers heen praat. Een hele klus! Het wordt daarom ook nog niet zo vaak gedaan. Gelukkig is het steeds vaker mogelijk, en nu dus voor het eerst in het Land van Cuijk.”

Schouwburg Cuijk
‘Komedie over een Bankoverval’ is te zien op woensdag 24 januari. Wil je gebruikmaken van een blindentolk? Belangstellenden kunnen via de voorstellingspagina een ticket bestellen en hier een ‘blindentolk’ aan toevoegen. Kaarten kunnen ook telefonisch bij het bespreekbureau besteld worden: tel. 0485-314344, di t/m vr van 13.30 tot 17.00 uur.