Concert in de schouwburg zette Harolds leven op zijn kop

Harold de Leeuw uit Zevenaar ontmoette zijn vrouw tijdens een concert in Schouwburg Cuijk. Nu in 2021, bijna twintig jaar later, verrast hij haar met een romantische videoboodschap vanaf het toneel in de Grote Zaal, op de plek waar het ooit allemaal begon. 

Als radiomaker en muziekliefhebber ging Harold (40) naar heel wat popconcerten in het land. In mei 2002 zou hij samen met een collega naar het slotconcert van De Kast gaan in Cuijk. Zijn collega zegde af en Harold twijfelde of hij wel zou gaan, maar als groot fan van de band wilde hij deze kans niet laten schieten.

Gelukkig maar, want die avond werd hij aangesproken door een leuke vrouw. “We stonden tijdens de pauze buiten te kletsen over De Kast. We praatten over de muziek en de teksten”, vertelt Harold. “We ontdekten al snel dat we een gedeelde passie voor de band hadden, maar omdat ze daar samen met een man was, zocht ik er niet te veel achter.”

Lange brieven
Hij vertelt dat de puzzelstukjes pas veel later op hun plek vallen. “Ze bleek me al veel vaker te hebben gezien bij concerten van De Kast. Ik was vaak druk met interviews voor de radio. Bovendien ging ik vaak samen met mijn ex, dus Machteld was mij nog niet eerder opgevallen, maar die avond liet ze er geen gras over groeien.”

Na de ontmoeting in de schouwburg wisselden ze contactgegevens uit en schreven elkaar lange brieven. “Ze schreef me dat die man met wie ze toen in Cuijk was, haar ex was, dus er ontstond ineens ruimte om elkaar te leren kennen.” Al snel volgde een eerste afspraakje, naar een concert van Twarres. “Ik was bang dat ze alleen geïnteresseerd was omdat ik voor de radio werkte en makkelijk backstage kon komen. Daarom nam ik haar mee naar een voorstelling, om te testen hoe ze zou reageren.”

Kast-kinderen
De liefde bleek oprecht en hun relatie kwam in een sneltreinvaart terecht. Het jaar erop werd hun oudste zoon Matthijs geboren. Dat nieuws wilden ze gelijk delen met de band die hen bij elkaar bracht. “We gingen samen naar een optreden van Spanner, destijds de nieuwe band van Syb. We legden een briefje op het podium met de tekst ‘wij worden binnenkort ouders van het eerste Kast-kind.’ Ik zag dat hij echt even van het padje was, maar na afloop feliciteerde hij ons.”

Harold en Machteld zijn samen naar ontelbaar veel concerten van hun muzikale held geweest, naar optredens van zowel De Kast als van Motel Westcoast. “Elke keer is anders”, vertelt Harold. “Syb vergeet soms de tekst en een keer viel hij zelfs van een krukje af en zong gewoon door.” Na elk concert proberen ze nog een praatje te maken met de band. Na alle radio-interviews en concertbezoeken kennen ze Syb inmiddels goed. Harold: “Hij vraagt ons altijd hoe het met onze zoons Jelle en Matthijs, ‘De Kast-kinderen’, gaat.”

(tekst gaat door onder de foto)

Het 'Kast-gezin' op de foto met de hele band, in maart 2020 in Drachten.

Met z’n allen op de foto
Hij weet nog goed wanneer hij de kinderen voor het eerst meenam. In 2015, zijn zoons waren toen 12 en 7 jaar oud, trad De Kast op tijdens het Bevrijdingsfestival in Alkmaar. “Ik zei tegen mijn kinderen: ‘Daar kunnen jullie de band een keer zien waar wij elkaar hebben leren kennen.’” Ze gingen er met z’n drieën heen, Machteld moest helaas werken. “We stonden helemaal vooraan”, vertelt hij. “Het was zo gaaf om te zien dat Matthijs en Jelle meezongen met die muziek. Na afloop maakte ik een foto van de kinderen samen met Syb, maar Machteld was natuurlijk teleurgesteld dat zij er niet bij op stond.”

De herkansing volgt in Drachten in maart 2020, op de valreep voor de lockdown. “Mijn kinderen zijn inmiddels pubers en hebben niet zoveel met de muziek, maar ik heb ze toch overtuigd om een keer mee te gaan. Met de manager had ik geregeld dat we na afloop met de hele band op de foto mochten. Achteraf is het alsof het voorbestemd was, want nu zou zo’n foto niet meer gemaakt kunnen worden.”

(tekst gaat door onder de foto)

Harold neemt een video op in de Grote Zaal.