Theater na de Dam Cuijk over littekens uit WOII

Met Theater na de Dam wordt in Schouwburg Cuijk langer dan twee minuten stilgestaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de jaren van vrijheid daarna. Op 4 mei om 21.00 uur verzorgen twaalf acteurs uit het Land van Cuijk samen met het koor Muzimare uit Grave een voorstelling over de littekens uit de Tweede Wereldoorlog. 

De voorstelling bevat fragmenten uit het stuk ‘Het onderzoek. Oratorium in elf zangen’ van de Duitse schrijver Peter Weiss (1916-1982). Het stuk is een feitelijke samenvatting van het eerste Auschwitz-proces dat van 1963 tot 1965 in Frankfurt plaats vond. Documentair theater, noemt de schrijver zelf dit stuk, waarin bijna geen plaats is voor emoties en persoonlijke beleving.

Weiss laat in zijn stuk de verschrikkingen van het kamp zien. Maar nog belangrijker: zijn personages analyseren tijdens het proces ook hoe het zo ver kon komen. Uit welke maatschappij de vernietigingskampen voortkwamen. Hoe de rollen van dader, getuige en slachtoffer verdeeld werden.

Littekens
Regisseur Berry Reijnen maakte al eerder een Theater na de Dam-voorstelling op basis van dit stuk. “Uitspraken en teksten in het stuk van Weiss zijn tegenwoordig nog steeds van toepassing, ook gezien de opkomst van het antisemitisme”, vertelt Reijnen.

Met dit stuk sluit Reijnen aan bij het subthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: de aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. 

de tekst loopt door onder de afbeelding

 

De acteurs van Theater na de Dam Cuijk

Muzimare
De acteurs komen dit jaar niet alleen uit Cuijk, maar ook uit Oploo en Sint Anthonis. De spelers worden in het stuk ondersteund door het Graafse koor Muzimare onder leiding van Sophia Brink. Niet alleen met zang, maar ook met andere geluiden versterken ze de voorstelling, bijvoorbeeld door te neuriën of te stampvoeten.

Kamerkoor Muzimare is in haar dertigjarig bestaan uitgegroeid tot een uitgebalanceerd koor van geoefende amateurzangers. Het koor zingt profane en religieuze koormuziek uit uiteenlopende stijlperiodes en landen. 

Theater na de Dam
In theaters in heel Nederland wordt op 4 mei, na de nationale dodenherdenking, stilgestaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Schouwburg Cuijk doet sinds 2019 mee aan dit initatief. Drijvende kracht achter deze productie is een groep betrokken Cuijkenaren, van harte ondersteund door Schouwburg Cuijk.

Theater na de Dam is op zaterdag 4 mei om 21.00 te zien in Schouwburg Cuijk, vooraf is het mogelijk om de Nationale Dodenherdenking te bekijken in de Grote Zaal.