De innige band met Harmonie Gaudete
De Harmonie is 123 jaar geleden opgericht in de Sint Martinuskerk”, vertelt Peter Hendriks, voorzitter van Harmonie Gaudete. “Er was altijd al een fanfare in Cuijk, maar de pastoor vond die muziek maar niks. Hij heeft toen met eigen geld een harmonie opgericht, dat werd de ‘Kerkelijke Harmonie Gaudete in Domino’. Zo heten we nog steeds, al worden we in de volksmond nu Harmonie Gaudete genoemd.”
Kweekvijver voor talent
Door de jaren heen is Gaudete een kweekvijver geweest voor muzikaal talent in Cuijk. De Bull Town Band komt er bijvoorbeeld uit voort. “Een aantal jonge leden wilde destijds wat andere muziek spelen”, vertelt Peter. “Zij bespeelden toevallig instrumenten die bij een big band horen, en zo ontstond een nieuwe groep Calyptus, wat later de Bull Town Band werd.”
Zelf speelt Peter al sinds 1981 af en aan bij de harmonie. “Ik ben van oorsprong slagwerker en heb ook bariton, trombone en bas gespeeld.” Dat klinkt indrukwekkend, maar dat valt volgens hem wel mee als je eenmaal een instrument kunt bespelen. “Voor alles wat drie ventielen heeft hoef je niet veel meer bij te leren. Het is net als met auto’s, als je in één kunt rijden dan lukt het ook in een ander merk.”
Helemaal thuis
De harmonie komt wekelijks bij elkaar in de repetitielokalen achterin de schouwburg. Dit doen ze al zolang de schouwburg bestaat, vertelt Peter. “Het jaartal weet ik niet precies, maar zeker al sinds de jaren ‘60. Eerst in een lokaal waar nu de artiesteningang zit, en sinds de grote verbouwing in 2015 in de nieuwe repetitieruimte.”
De orkestleden voelen zich ‘helemaal thuis’ in de schouwburg. “De repetitieruimte voelt heel eigen. Het enige jammere is dat we nu altijd via de zijkant binnenkomen en weer weggaan. Straks, in het Huis van Cuijk, komt er een doorgang vanuit de foyer, waardoor we ons wel meer verbonden voelen met het gebouw.”
Maestro van Cuijk
Behalve voor het repeteren, maakt Gaudete ook voor haar optredens gebruik van de schouwburg. In november van dit jaar staat een bijzonder concert op het programma: ‘Wie wordt de Maestro van Cuijk?’
De repetities hiervoor zijn al in volle gang, ook nu de schouwburg verbouwd wordt. “We kunnen tijdelijk terecht op het toneel in de Grote Zaal. Voor onze orkestleden gesneden koek – sommigen hebben hier al tientallen concerten gegeven – maar wel een mooie kans voor de Maestro’s om te wennen aan de zaal.”
Net als in het tv-programma nemen kandidaten zónder dirigeerervaring het tegen elkaar op. Drie bekende Cuijkenaren strijden om de eer. Dit proces begint al bij de repetities. De deelnemers worden gecoacht, waarna op zaterdag 4 november de grote finale in de schouwburg te zien is. Hier worden ze beoordeeld door een professionele jury.
Peter kijkt ernaar uit. “Het is voor ons als orkest heel leuk om te doen, en voor het publiek ook zeker leuk om naar te kijken.”