Schouwburg Cuijk
Grotestraat 62
5431 DL Cuijk
Openingstijden bespreekbureau:
Telefonisch: di t/m vr van 13.30 tot 17.00 uur.
Kassa: een uur voorafgaand aan een voorstelling.
Gesloten in juli en augustus.

Contactformulier

Mijn vraag of opmerking is gericht aan:
bespreekbureau
andere afdeling

Vraag of opmerking:
overzicht
 • genres
 • inspireer mij
 • weekdagen
 • Concert Severijnorgel
  • 27 oktober 2019
  • 16:00
  • St. Martinuskerk Cuijk
  • orgelconcert Muziek in de Martinus
  • 11.00 euro

  Concert Severijnorgel

  Pieter Dirksen

  Marchand & Bach anno 1717

  Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de Franse orgel- en clavecimbelvirtuoos Louis Marchand (1669-1732) werd geboren. Hij is vooral bekend geworden door zijn ontmoeting met Johann Sebastian Bach aan het hof van Dresden in 1717. Er was een muzikale competitie gepland, maar Marchand schijnt na het horen van Bachs spel op de vlucht te zijn geslagen. Toch is zijn muziek van hoog niveau, zowel voor orgel als voor clavecimbel, en deze muziek staat centraal. Dit wordt gecontrasteerd met twee werken van Bach: een verrassend orgelstuk op een thema van Marchand en een heel erg Frans-getinte clavecimbelsuite uit 1717.
   
  Pieter Dirksen geeft recitals op clavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen, edities en monografieën op het gebied van de barokke muziek. Zowel als speler en als muziekwetenschapper wordt hij beschouwd als een autoriteit op het gebied van de muziek voor toetsinstrumenten van de 17e en 18e eeuw. Hij promoveerde in 1996 cum laude over de klaviermuziek van Sweelinck (Praemium Erasmianum). Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Bach bekend geworden. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van het zeventiende­-eeuwse repertoire.

  Pieter Dirksen is lid van Combattimento, en speelt regelmatig met andere orkesten en ensembles en bij Opera Zuid. Hij is een veelgevraagd solist op clavecimbel en op (historische) orgels in binnen­ en buitenland, en realiseerde tal van opnames. Hij wordt regelmatig als gastdocent uitgenodigd en doceerde aan de conservatoria en orgelacademies van (o.a.) Göteborg, Cambridge, Palencia, Moskou, Leipzig, Haarlem, Smarano, Piteö, Leufsta Bruk, New York, Cuenca en Wolfenbüttel. Pieter Dirksen is titulair organist van het monumentale Severijn­orgel in de Martinuskerk te Cuijk.
   

  vorige voorstelling
  vorige voorstelling
  ← bladeren →
  ← swipe →