Een ode aan de liefde voor de gitaar

In ‘Snarenplukkers in Wild Verband’ gaat de Boxmeerse gitarist Bart-Jan Baartmans voor het tweede jaar in gesprek met Nederlandse gitaarhelden. Dat levert volgens hem heel interessante verhalen op. Op woensdag 29 november start een nieuwe reeks in Schouwburg Cuijk. 

Bart-Jan Baartmans, de gastheer en presentator van de serie, kijkt tevreden terug op het eerste seizoen. “Ik heb het ervaren als heel verrijkend en enerverend. Ik vond het fijn om te merken dat de gitaristen zich thuis voelen. Je denkt bij een gitarist aan stoerheid, een soort pose, maar deze gitaristen konden met humor vertellen over de bands waar ze in zitten. Tegelijk merk je dat de muziek en hun instrument ongelooflijk belangrijk voor hen is. Dat vind ik mooi.”

Zomergasten 
De interviews gaan over het leven van de gitarist. Hoe kwamen ze in aanraking met het instrument, welke momenten waren bepalend, en wat is hun favoriete gitaar? Van alles komt aan bod, vertelt hij. “Snarenplukkers geeft best een intiem inkijkje in iemands leven. Het is een beetje zoals Zomergasten op tv. Het gaat ergens over.”

Begeleid door BJ’s eigen band de Space Age Travellers spelen de gasten tussendoor een aantal nummers. “Het spelen is een feest”, vertelt Bart-Jan enthousiast. “De gastgitarist vindt het vaak spannend, omdat iedereen kijkt en we liedjes kiezen die de gitarist anders niet speelt, maar het is ook juist leuk omdat er iets op het spel staat.”

Grote artiesten
Bart-Jan kijkt uit naar de nieuwe reeks, die begint in november. “Dit seizoen heb ik gitaristen uitgenodigd die net iets minder voor de hand liggen, maar het zijn stuk voor stuk mensen die volledig voor de muziek gaan. Ze spelen mee met de grote artiesten in Nederland of hebben een bijzonder verhaal te vertellen.”

“Martijn Ouweneel speelt bijvoorbeeld in de band van Danny Vera, Theo Sieben staat met Douwe Bob op het podium en Martijn van Agt begeleidde jarenlang Ilse de Lange en Anouk.”

“Ruben Hoeke, de eerste gast, verzamelt gitaren voor kansarme jongeren. Verder komt hij uit een bijzondere muzikale familie. Zijn vader Rob Hoeke was een van de grootste boogiewoogie pianisten van ons land.”

Diegene die nog twijfelt om te komen kijken, geeft Bart-Jan graag het volgende mee: “Mensen denken soms dat de serie specifiek voor gitaarliefhebbers is, maar het is juist ook interessant als je geen gitaar speelt. Het gaat over iets waar je jezelf in verliest, dat is altijd mooi om naar te luisteren.”