Jan Meijs

Schilderijen schouwburg vol bijzondere verhalen

Dit artikel is gepubliceerd op 21-02-2021

De muren van het Fraterhuis vormen een bont palet van verhalen.  Directeur Sjoerd Meijer vertelt over de schilderijen, veelal gemaakt door artiesten, zoals Herman Brood, die live aan het werk ging in de foyer.

Aan de muren van het GrandCafé van Schouwburg Cuijk prijken tal van schilderijen. Directeur Sjoerd Meijer kreeg ze in de loop der jaren cadeau van artiesten. Zo hangen er werken van Herman Brood, Arie en Sylvester, Fred Delfgauw en Bram Vermeulen, maar ook van kunstuitleen Art Partner.

Zanger, componist, cabaretier en kunstschilder Bram Vermeulen liet zich inspireren door zijn voorstelling die hij destijds maakte. “We zaten na afloop samen aan de bar toen hij me uitnodigde eens bij hem langs te komen”, vertelt Meijer. “Samen met een collega hebben we de hele ochtend in zijn atelier over kunst zitten kletsen. Vervolgens reden we met een groot schilderij weer naar Cuijk.”

Herman schoot uit trein
Het werk van Herman Brood is zelfs in de schouwburg gemaakt. Meijer: “Herman zou in Cuijk een supermarkt openen, maar de week ervoor haalde hij tijdens een televisie-interview in de trein een revolver tevoorschijn waarmee hij uit het raam van de coupé schoot. De supermarktmanager was daarna heel huiverig, maar kon niet meer onder de afspraak uit. Vervolgens kregen wij het verzoek om hem te ontvangen. Samen met prijswinnaars van de supermarkt ging hij in de foyer aan de slag met action painting.”

Dat schilderij leidde vervolgens weer tot nieuwe kunst, zoals het werk van cabaretiers Arie en Sylvester. “Zij traden zeer regelmatig bij ons op en hebben dat verhaal van Herman Brood ook meegekregen”, zegt Meijer. “Zij zeiden toen ‘oh dat kunnen wij ook wel, dat schilderen’ en zo kwam er weer wat onze kant op. Toen later Veldhuis en Kemper een voorstelling speelden, vonden ze ons café zo ontzettend leuk dat we van hen vervolgens ook twee schilderijen cadeau kregen.”

Schoen van Bert Visscher
Wat Meijer betreft is de collectie nog lang niet af. “Elke keer als ik een podiumkunstenaar tegenkom die ook schildert, trek ik hem of haar aan het jasje. Ik heb laatst van het impresariaat van Youp van ’t Hek nog een heel mooi olieverfschilderij gekregen. Dat staat nu bij ons in de vergaderruimte, maar krijgt in het nieuwe seizoen ook een mooi plekje in het café.”

Behalve naar schilderijen speurt Meijer ook naar bijzondere gebruiksvoorwerpen van artiesten. “Van Jochem Myjer heb ik een gesigneerd shirt gekregen wat hij gebruikt heeft in zijn voorstelling. Dat gaan we inlijsten en komt daarna ook in de collectie. Van Bert Visscher hebben we een van zijn kenmerkende rode schoentjes gekregen. Ik hoop dat ooit het brilletje van Youp van ’t Hek stukgaat, dan kunnen we dat ook in een doosje stoppen en aan de muur hangen.”