Zoals het klokje thuis klinkt, klinkt het nergens

06-07-2022

Zoals het klokje thuis klinkt, klinkt het nergens
Marcel Siebers, beiaardier in Cuijk, Veghel en Huissen, stelt het zomerprogramma samen 

Wie van vakantie terugkomt weet: zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Als dan ook nog het carillon van de Sint Martinuskerk klinkt, voel je je pas écht weer thuis. Ook deze zomer trakteren verschillende beiaardiers uit binnen- en buitenland op concerten die door het hele centrum van Cuijk zijn te beluisteren.

De jaarlijkse zomerconcerten zijn een samenwerking tussen Schouwburg Cuijk en Marcel Siebers, beiaardier in Cuijk, Venlo en Huissen. Elke vrijdagavond in augustus is er om 19.00 uur een concert, vooraf gegaan door een gratis inleiding om 18.45 uur in de Romeinse Tuin van het Archeologisch Centrum aan de Maasstraat in Cuijk. Hier kun je kennismaken met de beiaardier en hoor je meer over het programma.

Het carillon in Cuijk is het best geconditioneerde carillon van Europa en geschikt voor vele muziekstijlen. Oorspronkelijk hing het in het gemeentehuis maar in 2005 werd besloten het instrument te verhuizen naar de zuidertoren van de Sint Martinuskerk. In zijn geheel telt het instrument 51 klokken waarvan de zwaarste maar liefst ruim 1400 kilo weegt.

Het programma:

Vrijdag 5 augustus: Peer Günther 
Als eerste is het de beurt aan de Duitse Peer Günther, sinds 2016 beiaardier van de Mariahilfkirche in München. Als kind begon hij met pianospelen, speelde als tiener ook trombone, maar werd gegrepen door het carillon toen hij tijdens zijn studie gevraagd werd mee te spelen in een beiaardconcert. In München bespeelt hij een groot carillon met 65 klokken.

Download programma

Vrijdag 12 augustus: Marcel Siebers
Uiteraard mag Marcel Siebers zelf niet ontbreken, sinds 1987 beiaardier in Cuijk en ruim 50 jaar kerkmusicus in het Land van Cuijk. Maar ook internationaal heeft Siebers zijn sporen verdiend. Zo was hij in 2003 gastbeiaardier op het prestigieuze carillonfestival van Springfield in de Verenigde Staten en trad hij twee jaar later op in Canada, op uitnodiging van de Canadese regering.

Download programma

Vrijdag 19 augustus: Liesbeth Janssens en Rosalie D’hollander
Een vierhandig concert door moeder en dochter. De Vlaamse Liesbeth Janssens is stadsbeiaardier van Lommel en Antwerpen en geeft al 25 jaar concerten in Europa en Amerika. Vorig jaar gaf ze een online meestercursus beiaardinterpretatie- en arrangement aan de prestigieuze Yale University. Dochter Rosalie D’Hollander speelt al vanaf haar zesde en studeert beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen.

Download programma

Vrijdag 26 augustus: Tommy van Doorn
De reeks wordt afgesloten door Tommy van Doorn, beiaardier van Boxtel, Geldrop, Schijndel en Son. Hij studeerde cum laude af op orgel met piano als bijvak aan het conservatorium. Twee jaar geleden behaalde hij zijn masterdiploma beiaard, waarna hij meewerkte aan tv- en radio-uitzendingen. Zo was zijn beiaardspel in 2021 een jaar lang wekelijks te horen op NPO Radio 3FM.

Download programma 
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook