Wereldwijde livestream om stil te staan bij jaar zonder theater

11-03-2021

Wereldwijde livestream om stil te staan bij jaar zonder theater
 

Het is deze week een jaar geleden dat we onbezorgd in een volle theaterzaal zaten. Zaterdag 13 maart wordt hier wereldwijd bij stilgestaan door in meer dan 60 landen dezelfde voorstelling te spelen. Ook in Nederlandse theaters wordt het stuk ‘Wit konijn, rood konijn’ opgevoerd, thuis te volgen via een livestream.

De wereldwijde toneelopvoering is een initiatief van het Berlijnse Aurora Nova Theater. Van Panama City tot New York en van Sidney tot Amsterdam wordt om 20.00 uur lokale tijd de voorstelling ‘Wit konijn, rood konijn’ opgevoerd.

Wie speelt waar

In Nederland spelen onder andere Huub van der Lubbe de internationale theaterhit in het Zaantheater in Zaandam, Theo Maassen in het Parktheater in Eindhoven en Pierre Bokma in Schouwburg Amstelveen. In Stadsschouwburg Nijmegen staat Pieter Derks op het toneel.

Bijzonder aan de voorstelling is dat deze zonder voorbereiding wordt gespeeld. Klokslag 20.00 uur opent de acteur een verzegelde envelop met daarin de tekst. Zonder repetities en zonder regie leest hij het stuk voor. Het publiek ontdekt zo samen met de acteur het verhaal.

In isolatie geschreven

‘Wit konijn, rood konijn’ is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald en ook in Nederland regelmatig opgevoerd. De Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour schreef het stuk terwijl hij in isolatie zat in het Iraanse leger.

Soleimanpour: “Ik vind het fantastisch en het is overweldigend en hoopvol dat er zoveel theaters meedoen. Ik hoop dat dit wat licht brengt aan het einde van de donkere tunnel.” 

Deel op Twitter | Deel op Facebook