Veilige cultuurhaven

06-10-2020

De schouwburg is op dit moment misschien wel de veiligste plek om uit te gaan. We zijn zo blij dat we weer open mogen dat we geen enkel risico nemen. Er zijn gemarkeerde looproutes, in theater rood uiteraard, op elke hoek staan palen met desinfecterende handgel en alle medewerkers kunnen het protocol inmiddels dromen. Bovendien boffen we in Cuijk met een tiptop ventilatiesysteem: vuile lucht naar buiten en verse lucht naar binnen. Afgestemd op drie keer zoveel mensen als we nu mogen ontvangen.

Naar de schouwburg gaan is op dit moment misschien wel leuker dan ooit. Wie nu een voorstelling bezoekt, waant zich een vip. De ontvangst, de begeleiding naar de zaal, het drankje na afloop, alles is persoonlijker en ondanks de afstand veel dichterbij. Geen volle foyer of rij bij het toilet, geen drukte bij de bar of garderobe. Na een heerlijke verse kop koffie, neem je je pauzedrankje mee de zaal in, je hebt een eigen tafeltje naast je. Een lege rij stoelen voor en achter je en, niemand die hoest, niest of zijn neus snuit. Een avondje Javier Guzman wordt zo een exclusieve en intieme ervaring.

Het belangrijkste is natuurlijk dat we kunst en cultuur weer samen kunnen delen. Hoe fijn, in een tijd dat we elkaar moeten ontwijken in plaats van omarmen. Even samen in een andere wereld zijn. Samen lachen, geraakt worden, verwonderen, verbazen, even vergeten dat er zoiets bestaat als het nieuwe normaal.
Het is ook nog eens hartstikke goed voor je, concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie vorig jaar. Het actief of passief beleven van kunst heeft een positief effect op je lichamelijke én mentale gezondheid. Laten we dus zo veel mogelijk samen genieten, als vips in onze eigen veilige cultuurhaven.

Deel op Twitter | Deel op Facebook