Veelzijdig Coal Harbour opent jazz-seizoen

20-09-2022

Veelzijdig Coal Harbour opent jazz-seizoen
Coal Harbour is de eerste in een nieuwe serie jazz-concerten 

Niet alleen Feyenoord heeft een goed team. Ook Coal Harbour, een ander Rotterdams gezelschap, is een fijn elftal. Op zondag 2 oktober openen de elf jonge Maasstedelingen het jazz-seizoen 2022-2023 van onze schouwburg. Henk Roelofs (Jazz ’n jazz) heeft dit theaterjaar zes acts geprogrammeerd. Daartoe behoren het Yuri Honing Quartet, Under The Surface en het Marit van der Lei Nextet.

Coal Harbour staat met de voorstelling ‘Feedforward’ voor een niet-alledaagse mix van jazz en klassiek. Die krijgt op het podium nog meer cachet door het vertonen van animaties van Sarah Pannekoek. Kunstenaar Tsjisse Talsma leverde het basismateriaal voor deze visuals. 

Sprookje met beeld

,,Steeds meer groepen in de jazz en klassieke muziek werken tijdens optredens met beeld. De animaties laten we zien om ons verhaal goed te laten overkomen. Dit keer wilden we geen album met alleen maar losse stukken. ‘Feedforward’ is een suite over een tegenstelling in het moderne leven. Het streven naar groei zit heel erg in de mens. Maar die vooruitgang zorgt wel voor achteruitgang op allerlei gebied, zoals het milieu”, zegt bandleider en pianist Robert Koemans (29) van Coal Harbour. ,,Jongeren willen tegenwoordig heel erg groeien. In hun werk en sociale leven. Dat levert ze echter heel erg veel stress op.”

Coal Harbour wil het publiek het verhaal van ‘Feedforward’ niet ‘keihard in het gezicht duwen’. ,,Daarom hebben we er een sprookje van gemaakt. Dat gaat over een prehistorische stam. Een lid daarvan komt in opstand tegen de stamhoofden. Die willen een boom met bijzondere vruchten kappen omdat ze denken daarvan profijt te hebben.”

Bombastisch orkest

Aanvankelijk was Coal Harbour een project van zes conservatoriumstudenten uit Rotterdam. Zij speelden jazzklassiekers. Dat verveelde op den duur. Anno 2022 bestaat het collectief uit vier blazers, vier strijkers, een pianist, een contrabassist en een slagwerker. 

Coal Harbour is omschreven als een ‘bombastisch orkest met de intimiteit van een kamermuziekensemble’. ,,Die omschrijving lijkt een tegenspraak in zich te hebben. Maar ze geeft wel goed aan dat we met deze band meerdere kanten op kunnen. Als het hele ensemble speelt, is onze muziek bijna orkestraal. Maar we hebben ook stukken waarin alleen het strijkkwartet speelt. Het is supergaaf om zoveel mogelijkheden te hebben.” 

Het optreden in Cuijk is onderdeel van een serie van twaalf concerten. ,,In het voorjaar hebben we al op gave podia gestaan als het Bimhuis in Amsterdam en LanterenVenster in Rotterdam. Daar zijn we heel blij van geworden. We hebben superleuke reacties gekregen van mensen die zeiden dat ze echt in het verhaal waren meegezogen.”

Coal Harbour treedt zondag 2 oktober op in de schouwburg. Kijk voor kaarten en informatie op deze pagina.

Tekst: John Miels
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook