Van pannakooi naar theaterzaal

16-09-2021

Van pannakooi naar theaterzaal
Pannawedstrijden in de Kleine Zaal. (Foto: Sociom) 

Deze week vliegen de ballen door de lucht in de schouwburg. Dansgezelschap Corpo Máquina repeteert de nieuwe voorstelling ‘Bolistas’, waarin freestyle voetbal met dans wordt gecombineerd. Daarnaast komen jongeren van Cyou langs voor pannawedstrijdjes en een workshop met bekende freestyle voetballer Nasser El Jackson.  

Woensdagmiddag is de Kleine Zaal veranderd in een sportzaal. Met discolichten en hiphopmuziek kunnen jongens van jeugdcentrum Cyou uit Cuijk pannawedstrijdjes spelen met Team El Jackson, de community van bekende freestyle voetballer Nasser El Jackson. Een voor een gaan de jongens de strijd aan met voetballer Saajan, tussendoor toont hij welke kunsten hij kan uitvoeren met de bal.

“De jongens vonden het superleuk”, vertelt Timothy van Oss, jongerenwerker van Cyou, onderdeel van Sociom. “De activiteit was heel laagdrempelig, je hoeft er niet eens heel goed voor te kunnen voetballen. Saajan van Team El Jackson was heel enthousiasmerend en wist de jongens goed mee te krijgen.”

Van freestyle voetbal naar theater
In de namiddag gingen ze met Corpo Máquina aan de slag. Dit Tilburgse dansgezelschap is de hele week in de schouwburg aanwezig om te repeteren voor de nieuwe voorstelling ‘Bolistas’, die tijdens de Nederlandse Dansdagen eind deze maand in première gaat.

De jongens van Cyou maken nu samen met het gezelschap een eigen voorstelling. Tijdens drie workshops gedurende de week werken ze toe naar dit eindresultaat. Een van de leden van Corpo Máquina, Nasser El Jackson, maakte zelf ooit de overstap van freestyle voetbal naar het theater. Deze ervaring deelt hij nu met de deelnemers in deze unieke workshop.  

tekst loopt door onder de foto

Van pannakooi naar theaterzaal
Oefeningen met de bal tijdens workshop door Corpo Máquina (Foto: Sociom) 

Oefeningen met de bal
“De jongens waren behoorlijk onder de indruk van Nasser en luisterden goed naar zijn aanwijzingen”, vertelt Timothy. Naast de oefeningen met de bal, leren de jongens ook om theater te maken. De hele zaal was donker gemaakt, alleen een vierkant van licht was zichtbaar op het toneel. Timothy: “Ze liepen telkens vanuit het donker het licht in met de bal, erg indrukwekkend om te zien.”

tekst loopt door onder de video

Een voorproefje uit de voorstelling die de jongens van Cyou deze week maken. (Beeld: Sociom) 

“De jongens hebben echt plezier gehad”, vertelt hij na afloop. “Ook al durfden sommigen vooraf niet en vonden ze het spannend, ze vonden het toch leuk. Dat Corpo Máquina dat voor elkaar krijgt, vind ik heel tof.”

De deelnemers laten vrijdag 17 september hun voorstelling zien aan ouders en vrienden. Een try-out van de voorstelling ‘Bolistas’ van Corpo Máquina wordt maandag 21 en dinsdag 22 september getoond aan leerlingen van Merletcollege, Metameer en Elzendaalcollege. 
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook