Uniek festival in schouwburg: Masters of Hammond

21-10-2021

Uniek festival in schouwburg: Masters of Hammond
 

Liefhebbers weten het allang: het Hammond-orgel is hip en happening en terug van eigenlijk nooit weg geweest in de pop en rock. Zondag 7 november treden de zes allerbeste Hammond-organisten op tijdens Masters of Hammond, een uniek festival in de schouwburg.

Het komt maar zelden voor dat je de crème de la crème onder de Hammondorganisten op één plek kunt bewonderen. Een groepje enthousiaste liefhebbers uit Cuijk kreeg het voor elkaar, met financiële steun van B-Dutch en in samenwerking met de schouwburg die voor één dag wordt omgetoverd tot festivalterrein. 

Een van de initiatiefnemers is fotograaf en Hammondliefhebber Mark van Stokkom die zichzelf in coronatijd een vrije opdracht gaf: het portretteren van de 12 meest invloedrijke Nederlandse Hammond-organisten. Dit werd vervolgens opgepikt door Sjoerd Meijer, programmeur van Schouwburg Cuijk en Henk Roelofs die er de jazz-programmering verzorgt en voilá, het festival was geboren.

In alle zalen van de schouwburg klinkt van ’s middags tot ’s avonds het Hammond-orgel, in verschillende genres en stijlen dus er is voor ieder wat wils. Tussendoor is er uiteraard gelegenheid voor een drankje of een hapje eten. Eén ding is zeker: met de line-up vol toppers is kwaliteit gegarandeerd dus muzikaal wordt het sowieso genieten.

Sven Hammond 

Zo komt Sven Figee met Sven Hammond, onder meer bekend van het tv-programma ‘Matthijs gaat door’ waar hij wekelijks te zien is met zijn big band. In de afgelopen vijftien jaar gaf hij honderden shows in binnen- en buitenland met inmiddels ook zes studio albums en vier live albums op zijn naam. In Cuijk treedt hij op met zijn jazz band en speelt hij het album Sphere, een ode aan jazz legende Thelonious Monk.

Rob Mostert 

Rob Mostert brengt met Boost! moddervette Hammond sounds, virtuoze gitaar riffs en strakke beats om de boel als afsluiter nog even flink op te schudden. Dit power trio besloot tijdens de lockdown de handen ineen te slaan en hun stilgevallen leven een boost te geven door samen te jammen en nieuwe stukken te schrijven. Hun eerste album kreeg alvast lovende recensies: ‘Samen klinken ze als een geoliede Harley Davidson.’

tekst loopt door onder de afbeelding

Uniek festival in schouwburg: Masters of Hammond
Rob Mostert met Boost! (foto: Mark van Stokkom) 

Carlo de Wijs

Carlo de Wijs was 12 jaar oud toen hij kennismaakte met de muziek van de Amerikaanse Hammond-organist Rhoda Scott, een bron van inspiratie voor vele jonge organisten. Net als zij, speelt Carlo met blote voeten, nu ook zijn handelsmerk. Met de New Hammond Sound Project geeft hij de traditionele sound van Hammond in combinatie met drums een uitdagende nieuwe betekenis. Een absolute aanrader!

tekst loopt door onder de afbeelding

Uniek festival in schouwburg: Masters of Hammond
Carlo de Wijs met New Hammond Sound Project (foto: Bas Czerwinski) 

Frank Montis

Happy Village is een prachtig nieuw initiatief van Frank Montis, een trio van Hammond, saxofoon en drums. Bij deze heren heeft iedereen het gevoel op de eerste rij te zitten waarbij elke nuance in de muziek wordt opgemerkt. Klein, intiem en intens en een groot dynamisch bereik door juist heel zacht te spelen. Pas wanneer de laatste noot heeft geklonken, is de roes voorbij. 

Thijs Schrijnemakers

Het avontuurlijke improvisatietrio Lord’s Ponytail met Thijs Schrijnemakers, bekend van de band Orgel Vreten, kent elkaar van vroeger en kwam elkaar weer tegen door de coronapandemie. Hoewel hun muzikale achtergronden ver uit uiteen liggen, delen de drie een voorliefde voor vrije muziek en klassiekers uit de rockhistorie. Het trio laat zich echter vooral inspireren door het allerbelangrijkste in het leven: Het Moment.

Govert van der Kolm

Wie kennismaakt met het Elijah Gospel & Soul Choir kan niet stil blijven zitten, dit gospelkoor sprankelt en swingt. Aangevuld met Hammond-organist en toetsenist van bluesband King of the World Govert van der Kolm serveert het koor een extra dikke saus op een bord vol traditionele gospel, wereldberoemde soulhits en bekende popsongs en zuidelijke blues. Naast swingend en spetterend staat ook ingetogen en klein op het kleurrijke muzikale menu.

tekst loopt door onder de afbeelding

Uniek festival in schouwburg: Masters of Hammond
Govert van der Kolm met Elijah Gospel & Soul Choir (foto: Hans Peter van Veldhoven) 

Tijdschema zondag 7 november

13.00-14.00  Presentatie Hammondkalender fotograaf Mark van Stokkom
14.00-15.00  Govert van der Kolm met Elijah Gospel & Soul Choir (Grote Zaal)
15.15-16.15     Thijs Schrijnemakers met Lord’s Ponytail (Kleine Zaal)
16.30-17.30   Carlo de Wijs met New Hammond Sound Project (Grote Zaal)
18.30-19.30   Frank Montis met Happy Village (Kleine Zaal)
19.45-20.45  Sven Hammond (Grote Zaal)
21.00-22.00  Rob Mostert met Boost! (Kleine Zaal)

Kijk voor de kaartverkoop op deze pagina.

Deel op Twitter | Deel op Facebook