Rienne va plus keert na ruim 30 jaar terug in het theater

20-03-2022

Rienne va plus keert na ruim 30 jaar terug in het theater
Rienne va Plus treedt vrijdag 8 april op in de schouwburg (foto: Maaike van Esch) 

Ze waren 30 jaar geleden een kleine sensatie, de muzikanten van Rienne va plus. Zangeres Rieany Janssen en de twee voormalige Doe Maar-leden Jan Hendriks en Ernst Jansz revitaliseerden de muziek uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw met interpretaties van evergreens en eigen composities in de sfeer van die muzikale bloeitijd. Nu zijn ze terug in het theater, met vrijdag 8 april een optreden in Schouwburg Cuijk. 

Het begon ooit als een hobbybandje, samengesteld om het 40-jarige huwelijksfeest van vader en moeder Hendriks op te luisteren. Zoon Jan - gitarist van de iconische Nederlandse popgroep Doe Maar - en zangeres Rieany Janssen speelden voor de gelegenheid muziek uit de jeugdjaren van het robijnen bruidspaar.

Janssen: ,,We kwamen uit op muziek van The Mills Brothers, van Bing Crosby en The Andrews Sisters. De tijd van de grote Amerikaanse showorkesten en big bands. Van de crooners van het Great American Songbook natuurlijk.” Jan Hendriks: ,,De muziek uit die periode was een smeltkroes van stijlen: van jazz en blues tot folkmuziek en country. Een enorm rijke cultuur, veelal geworteld in de zwarte muziek uit de Verenigde Staten.”

De eerste theatertournee

De ‘tussenoorlogse muziek’, zoals Hendriks het genre omschrijft, bleek op de feestavond een dusdanig succes dat werd besloten met Rienne va plus (de naam verwijst naar Rieany, de voornaam van de leadzangeres) professioneel verder te gaan. De groep werd in 1988 uitgebreid met Ernst Jansz, een oude bekende uit Doe Maar. Bovendien werd het ensemble meteen voor een tournee in de Nederlandse theaters geboekt - een van de eerste theaterconcerttournees in ons land, een toen nog nieuw fenomeen.

Dat Rienne va plus de lieveling van veel vaderlandse theaterdirecteuren was, hielp daarbij ontegenzeggelijk. Ook de pers was geestdriftig. 'Zwoele jazzy muziek die de luisteraar wegvoert naar de lounge van een luxe cruiseschip’, schreef de Volkskrant. De Leeuwarder Courant was evenzeer enthousiast: 'Zangeres met een perfecte bluesy jazzstem.’ Ook het publiek liet zich onbetuigd: Rienne va plus speelde onder meer een week lang in de Kleine Komedie in Amsterdam.  

Muziek uit de jaren 30 en 40

Door de drukke werkzaamheden van de individuele muzikanten, als solisten of als leden van andere bands, kwam er - voorlopig - een einde aan Rienne va plus, dat haar schare fans twee albums naliet: Rienne va plus (1990), twee jaar later gevolgd door Money makes millionaires. Anno 2022, ruim 30 jaar na dato, wordt de draad weer opgepakt. Aangevuld met bassist Richard Wallenburg, maakt het kwartet vanaf 2 april opnieuw een tournee langs de nationale theaters.

Het oeuvre is onveranderd gebleven en zelfs verdiept, zegt Ernst Jansz. ,,Ik vind het nog steeds geweldig om me met de muziek uit de jaren 30 en 40 bezig te houden. Je had in die tijd échte vakmensen verdeeld in drie disciplines : componisten, tekstdichters en zangers en zangeressen. De teksten, de arrangementen, de akkoorden… die rijkdom zijn wij in de popmuziek allang vergeten. Jan en ik hebben nummers geschreven in die stijl."

,,Om me het tijdsbeeld en de atmosfeer uit die jaren eigen te maken, verdiepte ik me in boeken met het Amerikaanse idioom uit die tijd. De teksten zijn rijk aan beeldspraak. ‘Heaven must be missing an angel’, in die orde. Het waren hoofdzakelijk romantische nummers zoals Three coins in a fountain, vaak ingebed in vermaarde films als Singing in the rain. De tijd ook van grote dansers en zangers als Fred Astaire, Bing Crosby en Ginger Rogers. En altijd zat die swing er in.”

Een geboren zangeres

Zangeres Rieany Jansen is het gezicht en bovenal het geluid van Rienne va plus. ,,Jan en Ernst hoefden na hun hectische Doe Maar-jaren niet zo nodig meer op de voorgrond”, zegt ze. ,,Die hadden hun portie wel gehad. Maar wat ben ik verwend met zulke muzikanten, die liedjes maken die op mijn lijf zijn geschreven.”

Haar eerste stappen in de muziek zette Rieany (de samentrekking van de namen van haar oma’s, Riek en An) op haar vierde, toen ze in haar toenmalige Limburgse dorp Afferden het plaatselijke songfestival won met het liedje Bye bye black sheep. Iedereen smolt voor het meisje dat zo goed Engels zong. Uit handen van zangeres Annie Palmen, ooit deelneemster aan het Eurovisie Songfestival, ontving ze een porseleinen serviesje.

,,Dat gevoel van optreden voor mensen is me altijd bij gebleven. Dát is wat ik later wilde worden: zangeres.” Er volgde vele muzikale omzwervingen in band als de Boerenleenband en de Midnight Hour, waarin ze nummers van groten uit de soulmuziek als Otis Redding, Aretha Franklin en Wilson Pickett zong. Met Rienne va plus maakte ze twee tournees door Indonesië. Een constante is haar doorleefde stem die vele kleuren kent: van rauwe blues en country met-een-snik-in-de-stem tot ongepolijste soul en zwoele swing.  

‘We hebben er zin in’

Ook bassist Richard Wallenburg is een gelouterd muzikant. Hij studeerde aan het Hilversums Conservatorium en maakt deel uit van onder meer Hippe Gasten, dat rock voor kinderen maakt. Behalve in Nederland is de band ook razend populair in… China. ,,We zijn er al tien keer geweest. En we zingen daar gewoon in het Nederlands.”

Rienne na va plus kijkt uit naar de hernieuwde kennismaking met het Nederlandse publiek. Vier ras-musici die in staat zijn om de sfeer van een complete big band te creëren. ,,Wij hebben er zin in. Als ons spelplezier overslaat naar het publiek worden het mooie avonden. Waarbij het, dat garanderen we, moeilijk stilzitten is.”

Vrijdag 8 april 2022 speelt Rienne va plus in Schouwburg Cuijk. Kijk hier voor kaarten en informatie.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook