Nieuw: Wende met 'de Wildernis'

02-02-2022

Nieuw: Wende met 'de Wildernis'
Wende treedt woensdag 23 maart op in de schouwburg (foto: Sanne de Wilde) 

Multitalent en zangeres Wende Snijders is binnenkort eindelijk weer in Cuijk te zien. Ze treedt woensdag 23 maart op in de schouwburg met ‘de Wildernis’, een bijzondere productie in samenwerking met Toneelgroep Oostpool en het Nederlands Kamerkoor. De kaartverkoop start vrijdag 4 februari om 14.00 uur.

Wende is een van de meest veelzijdige artiesten in Nederland. Ze gaat van pop naar elektronisch, naar jazz en klassiek, en combineert deze muziekstijlen al jaren in grensverleggende interdisciplinaire voorstellingen. In maart start ze een tournee met haar nieuwe voorstelling ‘de Wildernis’.

Met haar optreden in Schouwburg Cuijk is ze voor het eerst in veertien jaar weer hier te zien. Sjoerd Meijer, programmeur van de schouwburg, is enthousiast over Wendes komst: “Toen ik samen met Elles van Loenen van Huistheater de Steenakker de kans kreeg om Wende toe te voegen aan ons programma, hoefden we daar niet lang over na te denken. Ik heb haar carrière altijd met veel belangstelling gevolgd en ik kijk erg uit naar haar nieuwe theaterconcert.” 

Geïnspireerd door de Franse natuur

Voor ‘De Wildernis’ werkt Wende samen met Toneelgroep Oostpool en het NKK NXT koor, een talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor. Haar liedteksten zijn geschreven door onder andere Marieke Lucas Rijneveld, S10 (Stien den Hollander), Marjolijn van Heemstra en uiteraard Wende zelf.

Wende vertelt dat ze de inspiratie opdeed in de zomer van 2019. “Ik deed mee aan een zogenoemde ‘vision quest’. Dat is een oud ritueel waarbij je een paar dagen alleen de wildernis intrekt om helder te krijgen wat je te doen staat in het leven. Ik was 40 geworden, stond aan het begin van een nieuw project, en wilde daar op deze manier een startschot aan geven.”

Ze verbleef drie dagen en nachten op de top van een berg. Zonder telefoon, klok, boeken, volledig op zichzelf aangewezen. “Ik realiseerde me daar: de wildernis, de ontembare chaos en het geweld ervan, is niet alleen maar de vijand waar je je tegen moet wapenen. Je kunt ook op die kracht meebewegen. Het gaf me acceptatie van de wildernis in mijzelf, de donkere onderstromen, het gaf me de moed om me niet af te keren van het geweld dat ik soms in mijzelf voel.”

tekst loopt door onder de afbeelding

Nieuw: Wende met 'de Wildernis'
Wende: 'De wildernis is niet alleen maar een vijand' (foto: Sanne de Wilde) 

‘Zeldzame klasse’

Wende begon haar carrière in 2003, sindsdien maakte ze zes albums en vijf eigen voorstellingen in binnen- en buitenland.

Van 2017 tot 2019 speelde ze haar succesvoorstelling MENS in uitverkochte theaters en clubs door het hele land en op festivals als Down the Rabbit Hole en Into the Great Wide Open. Haar album MENS won de Edison Pop Award 2019 in de categorie Beste Album en ze werd genomineerd voor het Beste Nederlandstalige Album.

Theaterkrant noemde haar eerdere voorstelling ‘een razend knap opgebouwd theaterconcert van zeldzame klasse’. NRC loofde maar liefst 5 sterren uit: ‘de intensiteit waarmee Wende zingt, overtreft al het andere.’

Kaarten te koop vanaf vrijdag

‘De Wildernis’ (try-out) van Wende is woensdag 23 maart om 20.00 uur bij ons te zien. Deze voorstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met Huistheater De Steenakker.

Kaarten à 29,50 euro zijn vanaf vrijdag 4 februari om 14.00 uur te bestellen op onze website. Voor Vrienden van de schouwburg en De Steenakker start vandaag de voorverkoop.

Wende met 'Hou me vast' in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor (NKK NXT) 

Deel op Twitter | Deel op Facebook