Muziekcollectief Zand&Grind terug met nieuwe voorstelling

22-06-2021

Muziekcollectief Zand&Grind terug met nieuwe voorstelling
Muziekcollectief Zand&Grind 

Na bijna tien jaar is Muziekcollectief Zand&Grind terug in het theater met nieuwe muziek. Het afgelopen jaar werkten ze samen met schrijvers en gastmuzikanten aan een nieuwe voorstelling over het thema verandering en onzekerheid. ‘Dansen op Drijfzand’ gaat donderdag 6 januari in première in Schouwburg Cuijk en is daarna te zien op 7, 8 en 9 januari. 

Na het succes van hun eerste voorstelling ‘Hoogwater’, inmiddels acht jaar geleden, werd de vraag om een nieuwe show steeds groter. Een jaar geleden besloot het Boxmeerse Muziekcollectief Zand&Grind er werk van te maken. Met een groep nieuwe schrijvers en de vertrouwde gastmuzikanten hebben ze een splinternieuwe voorstelling gemaakt: ‘Dansen op Drijfzand’.

Niet strak in ‘t pak

Peter Verdijk, gitarist en zanger van Zand&Grind, vertelt dat ze voor een nieuwe aanpak hebben gekozen. “De vorige keer hadden we tegen de schrijvers gezegd waar het over moest gaan, we gaven hen een opdracht. Deze keer hebben we dat bewust losgelaten, we wilden de schrijvers niet te strak in ’t pak zetten. We gaven iedereen het thema mee en hoopten dat ze daar allemaal een andere invulling aan zouden geven. Dat is wonderbaarlijk genoeg gelukt!”

Het thema, ‘Dansen op Drijfzand’, staat voor de kluwen aan veranderingen, onzekerheden, maar ook de nieuwe mogelijkheden die de afgelopen tijd beheersten. Veertien schrijvers, zowel leden van Zand&Grind als gastauteurs, lieten hier hun licht over schijnen.  

“Het zijn allemaal Nederlandstalige teksten, geen dialect”, vertelt Verdijk. “Het varieert van persoonlijke tot universele verhalen. Door de presentatie en de beelden die we gaan vertonen, wordt de lijn voor het publiek vanzelf duidelijk.”

Chansons tot country

Ook muzikaal kiezen ze nu voor een andere richting dan acht jaar geleden. Verdijk: “De vorige keer speelden we Amerikaanse folkmuziek, geïnspireerd door Bruce Springsteen die op dat moment op tournee was met ‘The Seeger Sessions’. Deze keer is de muziek heel afwisselend, van chansons tot country.”

Wat wel hetzelfde blijft is de bezetting. Met tien vaste leden en zeven gastmuzikanten zetten ze opnieuw een grootse productie neer. 

Boek en cd

Momenteel zijn de repetities nog in volle gang, ter voorbereiding op de première op donderdag 6 januari 2022. “Alle schrijvers zijn aanwezig tijdens de première, een van hen zingt zelfs zijn eigen lied”, vertelt Verdijk. “Daarna spelen we de voorstelling nog drie keer en dan is het klaar. Het is te lastig om met achttien mensen een tournee te plannen.”

“Wel komt er een cd met live-opnames van de vier avonden”, vult hij aan. “Bart Jan Baartmans, die ook een van onze gastmuzikanten is, mixt de opnames tot twee cd’s. Die worden in de loop van 2022 in Schouwburg Cuijk gepresenteerd, samen met een prachtig boek met daarin alle teksten uit ‘Dansen op Drijfzand’, aangevuld met interviews, krantenartikelen en foto’s van de repetities en optredens.” 

‘Dansen op Drijfzand’ gaat donderdagavond 6 januari 2022 in première. Daarna is de voorstelling nog te zien op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 januari. 

UPDATE: de voorstelling is verplaatst naar vrijdag 16 september, zaterdag 17 september en zondag 18 september 2022. 

Impressie van de voorstelling 'Hoogwater' van Muziekcollectief Zand&Grind  

Deel op Twitter | Deel op Facebook