Met schouwburg groepsapp de lockdown door

10-03-2021

Met schouwburg groepsapp de lockdown door
Foto: Jan Meijs 

Corrie Hoedemaker uit Cuijk gaat al twintig jaar met haar vriendinnen naar de schouwburg. Nu dat vanwege de lockdown niet kan, zien ze elkaar ook niet en houden ze contact via een groepsapp. Ze kunnen niet wachten tot ze zijn ingeënt en weer naar voorstellingen kunnen. Inclusief wijntje na afloop.

De voorpret begint ieder jaar wanneer de brochure voor het nieuwe seizoen op de mat valt. Corrie Hoedemaker en haar vriendinnen strepen de favorieten aan en komen bij elkaar om te besluiten waar ze naartoe gaan. “Dat zijn altijd heel gezellige avondjes”, vertelt ze. “Vaak moeten we nog veel schrappen, omdat we zoveel willen zien.”

Ze kiezen altijd een zo gevarieerd mogelijk programma, met cabaret, toneel, ballet en muziek. Tot de favorieten behoren Tania Kross, Richard Groenendijk, Introdans en Brigitte Kaandorp. Hoedemaker: “Tania is zo’n geweldige zangeres, zo veelzijdig. We hebben ook erg gelachen met die cabaretiers. Je zit dan met z’n allen in een lachsalvo, dat is zo heerlijk.”

Onbekend talent

Hoedemaker en haar vriendinnen kiezen niet alleen voor de bekende namen, af en toe zitten ze in de zaal bij een onbekende artiest. “Daar zitten vaak pareltjes tussen”, vertelt ze. “Zo ontdekten we bijvoorbeeld Fred Delfgaauw, een verteller die een handpop bij zich had. Dat was heel erg leuk, jammer dat we hem daarna nooit meer hebben gezien.”

Naar voorstellingen op televisie of livestreams kijkt ze nauwelijks. “Live ervaar ik het heel anders dan op tv. In het theater word je er veel meer ingezogen. Je bent met z’n allen naar hetzelfde aan het kijken en wordt niet afgeleid door andere dingen.”

Een avondje uit

Inmiddels zijn de theaterbezoeken een traditie voor Hoedemaker, waarmee ze meer dan twintig jaar geleden begon. “Toen moesten we nog een abonnement nemen met minimaal vier voorstellingen. Daar ging ik dan met vriendinnen naartoe. In de loop der jaren zijn er wat mensen bijgekomen en afgevallen, nu hebben we een vast clubje van vijf personen.”

Naar de schouwburg gaan is echt een avondje uit, vertelt ze. “We praten altijd gezellig na met een wijntje erbij. We zijn heel vaak de laatsten die weggaan.” Onderwerp van gesprek is de voorstelling. “We zijn het vaak met elkaar eens, maar er is ook weleens discussie. Er zijn voorstellingen waarover de ene zegt ‘dat vond ik echt niet kunnen’, maar de ander zegt ‘dat kan wel, het is theater’. Ik vind het bijvoorbeeld niet leuk als ze op het toneel mensen schofferen.”

Schouwburg-app

Nu de schouwburg gesloten is, mist ze de gezelligheid het meest. “We zien elkaar nu ook niet meer. We hebben nog wel contact via een groepsappje, de ‘schouwburg-app’ en delen bijvoorbeeld nieuws over de schouwburg.” Ze kan niet wachten tot ze elkaar weer kunnen ontmoeten. “Ik hoop dat we in september allemaal zijn ingeënt en weer naar de schouwburg kunnen gaan.”

Deel op Twitter | Deel op Facebook