Lenette van Dongen in lockdown: ‘Spaar je kleine blij’

20-02-2021

Lenette van Dongen in lockdown: ‘Spaar je kleine blij’
Foto: Annemieke van der Togt  

Cabaretier Lenette van Dongen greep de sluiting van de theaters aan om haar droom waar te maken. Met de Blij Ei Academie inspireert ze haar volgers op Facebook met meditatie, positieve inzichten en bewegen op muziek. ‘Dat ergens een vrouw in Nederland zich lichter voelt omdat ik die sessies doe, dat vind ik echt te gek.’


Toen in maart 2020 het land op slot ging, vroeg cabaretier Lenette van Dongen haar bijna 70.000 volgers hoe ze hen kon helpen. Ze begon met ‘Samen wakker worden sessies’, live even lekker bewegen en mediteren, met honderden en soms wel duizend mensen tegelijk. “Ze worden vooral heel blij van de kleine inzichten die ik deel”, vertelt Van Dongen. “Ook is dansen gewoon heel erg goed! Je kan niet mopperen en dansen tegelijk.”

Via de sessies zoekt ze heel bewust contact met haar publiek. “Ik begroet iedereen die binnenkomt en vertel over mijn dag. Ook lees ik de reacties en beantwoord bijna alles. Laatst vertelde iemand dat ze zich eindelijk weer vrolijker voelt sinds het overlijden van haar vader. ‘Dat komt doordat ik meedoe met Lenette’, zei ze. Dat ergens een vrouw in Nederland zich lichter voelt omdat ik die sessies doe, dat vind ik echt te gek.”

Eenzaam op het toneel

Juist dat persoonlijke contact mist ze weleens in het theater. In haar voorstelling ‘Paradijskleier’, waarmee ze de Poelifinario won en die ook in Schouwburg Cuijk te zien was, vertelt ze dat ze zich soms eenzaam voelt op het toneel. “Dat is natuurlijk uitvergroot, maar het is wel zo dat jullie daar zitten en ik hier afgesloten m’n ding doe, dat vind ik niet meer leuk”, vertelt Van Dongen. “Ik wil niet meer ‘jullie en ik’ zijn, maar een ‘wij’.”

Naast de ochtendsessies op Facebook organiseert Van Dongen ook retraites en wandelingen en is ze bezig met de ontwikkeling van een Blij Ei Platform. Het idee zat al langer in haar hoofd, maar de lockdown gaf de doorslag. “Ik wilde dit altijd al doen, maar ik aarzelde. Ik dacht, ik ben toch cabaretier, wat moet ik nou met dat positiviteitsgedoe. Nu vond ik dat ik de situatie maar beter kon benutten in plaats van er alleen maar verdrietig over te zijn.”

(tekst gaat door onder de foto)

Lenette van Dongen in lockdown: ‘Spaar je kleine blij’
Foto: Annemieke van der Togt  

‘Nu wel heel erg niks’

Zien we Lenette straks nog wel terug in het theater? “Vanaf januari 2022 haal ik de afgezegde voorstellingen in en de kans is groot dat er dan toch nog een nieuwe show komt. Ik denk dat ik wat minder vaak het podium op ga en bijvoorbeeld meer Blij Ei dagen organiseer, waarop ik met een groepje een sessie doe. Even kletsen, lunchen en dan weer naar huis. Dat soort dingen lijkt me enig.”

Los van de lockdown had ze al wel een sabbatical gepland. “Ik zou sowieso al een jaar niks doen, maar het is nu wel heel erg niks. Ik vind het maar stil, want je kunt nu niet even de stad in, niet naar een cafeetje of een museum en nu met die sneeuw kun je ook nog eens niet de deur uit.” Lachend: “We worden wel getergd.”

Van Dongen wil iedereen meegeven om vooral te genieten van de kleine dingen. “Onderhandel niet met de toekomst maar word verliefd op vandaag. Mensen zeggen steeds, hoe zou het zijn als straks… Maar ondertussen kun je nu genieten van het mooie weer. Wat ik ook in de show ‘Paradijskleiers’ zeg: spaar je kleine blij. Geniet van je kopje koffie.”

Zin om ook de dag te beginnen met Lenette van Dongen? De ‘Samen wakker worden sessies’ zijn elke maandagochtend om 8.00 uur live te volgen op haar Facebookpagina.  
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook