Kleedkamers schilderen in plaats van biertjes tappen

13-03-2021

Kleedkamers schilderen in plaats van biertjes tappen
Foto: Jan Meijs 

Wilma Centen is een vertrouwd gezicht in de cafés van Schouwburg Cuijk. Al meer dan twintig jaar zorgt zij dat het gasten aan niets ontbreekt. Nu de schouwburg is gesloten, mist ze het publiek, haar collega’s, maar ook de artiesten.

Opruimen, schoonmaken, de voorraad sorteren. Meer heeft Wilma Centen momenteel niet te doen. De schouwburg is gesloten, de cafés zijn donker en leeg. Vreselijk vindt ze het, de lockdown. Niks doen past haar niet, dus grijpt ze alles aan. Tot het schilderen van de kleedkamers aan toe.

“Ik ben altijd een manusje-van-alles geweest, draai de bar tijdens de voorstellingen, maar werk ook tijdens feesten en vergaderingen”, vertelt de vaste horecakracht van Schouwburg Cuijk, inmiddels al ruim twintig jaar. “Ook elk jaar met carnaval help ik de ruimte aan te kleden en alle meubels te verschuiven.”

Voorstellingen van a tot z

Het is saai zonder voorstellingen en gasten, vindt Wilma. Ook mist ze haar collega's. “Ik werk met een leuk jong team vol enthousiaste mensen. Het is heerlijk om samen lekker druk bezig te zijn, om mensen te ontvangen en het hen naar de zin te maken. Dat dat nu niet kan niet kan vind ik heel jammer.”

Wat haar werk normaal zo bijzonder maakt, is dat er elke dag een andere voorstelling speelt met vaak bekende Nederlanders. “Er heerst vooraf wel wat spanning, omdat je weet dat de artiest er zo aankomt en dat je die misschien nog wel tegenkomt. Sommigen komen ook wel een praatje maken en herkennen mij inmiddels ook, dat vind ik wel heel bijzonder.”

Als 's avonds de deuren van de schouwburg opengaan, begint het voor haar pas echt. “Het is altijd spannend als de gasten binnenkomen. Het zijn toch honderden mensen die een avondje uit gaan. Vooraf zijn we dan heel druk, om de bar netjes te maken te zorgen dat alles klaarstaat.”

“Veel mensen vragen of ik zelf ook in de zaal ga kijken, maar daar heb ik helemaal geen tijd voor”, vertelt Wilma. “Als 600 mensen pauze hebben gehad, dan moet je eens zien wat voor rotzooi het is.”

Fan van O’G3NE

Wilma weet inmiddels precies welke drankjes ze in de pauze moet klaarzetten. “Je leert dat op een gegeven moment herkennen. Bij een artiest als Rowwen Hèze wordt er meer bier en cola gedronken, de andere keer juist meer wijn, bijvoorbeeld na een operette.”

“Wat ik ook nog altijd heel leuk vind zijn artiesten die na afloop in een van onze cafés komen”, vertelt Wilma enthousiast. “Dat ineens een bekende Nederlander een drankje bij je bestelt. Dan ontmoet je zomaar een Jochem Myjer of astronaut André Kuipers, maar ook O’G3NE waar ik wel een beetje fan van ben.”

Als het aan haar lag ging Wilma dan ook het liefste gisteren weer aan de slag. “Ik hoop dat we binnenkort weer iets kleins mogen draaien. Zelfs al is het maar voor dertig gasten. Gek hoe je daar nu al blij mee kunt zijn. Als er straks weer 600 mensen binnenkomen denk ik echt ‘wooh’. Dat kan ik me nu helemaal niet meer voorstellen.”
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook