Karin Bloemen hakend en tuinierend in lockdown

28-03-2021

Karin Bloemen hakend en tuinierend in lockdown
 

Neerlands diva Karin Bloemen kennen we als zangeres, cabaretière en actrice. Nu ze niet kan optreden heeft ze zich vol op haar hobby’s gestort: tuinieren, haken en schrijven. Ook bereidt ze zich voor op de dag dat de theaters weer open mogen: “Ik moet zorgen dat ik straks weer kwaliteit kan leveren.”

“Het is bizar om mijn beroep niet te kunnen uitoefenen”, vertelt Karin Bloemen aan de telefoon vanuit haar huis in Noord-Holland. “Ik doe dit werk al sinds 1983 en het is heel raar om nu niet te mogen. Dit ben ik helemaal niet gewend, ik ben een zelfstandig ondernemer en nooit afhankelijk geweest van de beslissingen van een ander.”

“Het is ook heel zonde”, vindt Bloemen. “Er is zoveel moois gemaakt en geschreven en het publiek heeft er zo’n behoefte aan om in deze tijd van zorgen een beetje verpoosd te kunnen worden. Om losgetrild te worden van de angst.”

Haar publiek even iets anders laten voelen, dat is wat ze als performer wil bereiken. “Het is zo fijn om naar een cabaretvoorstelling te gaan en bijna zeker te weten dat je ergens om moet lachen.”

Bezig blijven

Dit theaterseizoen had Bloemen bijna 80 voorstellingen gepland. “Toen we voor de derde keer alles moesten verzetten, werd ik er echt een beetje depressief van. Geldzorgen, zorgen om mijn kinderen. Ik heb mezelf eruit moeten tillen en mijn angst moeten overwinnen. Ik moet nu zorgen dat mijn stem op peil blijft, dat mijn kostuums blijven passen, dat ik straks weer kwaliteit kan leveren.”     

Bloemen zit nu wel thuis, ze is en blijft een echte ondernemer. Zo geeft ze elke dag privé zangles in haar studio, deelt tuintips op Instagram en is bezig om twee boeken te schrijven. “Eén boek gaat over mijn carrière, die nu helaas stilligt”, vertelt Bloemen. “Ik beschrijf hoe leuk het is om in het theater te werken, over collega’s, hoe teksten tot stand komen en wat voor gekke dingen er gebeurd zijn.”

Het tweede boek komt voort uit haar hobby. “Ik ben een fervent haakster en deel tutorials op Facebook en Instagram. Op gegeven moment werd dit opgemerkt door uitgevers die mij vroegen of ik een haakboek wilde maken. Normaal kan dat echt niet, dat is zoveel werk. Maar ik vind het wel heel leuk. Zoveel mensen vragen mij ook hoe ik iets maak, omdat ze dat na willen maken.”

“Ik heb nu iets van 14 ontwerpen, voor een leuk vestje, een tasje, een mooie sjaal. De ontwerpen maak ik niet helemaal alleen”, vult ze aan. “Mijn zusje Jolanda heeft twee gouden handen en wij maken altijd dingen samen. Dan vraag ik haar of zij nog een mooi randje weet en dan probeer ik wat te combineren. Zo zitten we vaak samen lekker te trutten.”

Karin Bloemen hakend en tuinierend in lockdown
 

Vrijheid opzoeken

Voor de lockdown haakte Bloemen vooral in de auto. “Ik deed het altijd op weg naar het theater, dus hierdoor voel ik me er nog mee verbonden. Mijn tourmanager reed en ik zat met zestien bollen wol in de auto lekker een omslagdoek te haken.” 

Ze vergelijkt het haken met haar vak: als je iets maakt, dan word je er steeds beter in. Bloemen: “Pas bij mijn zevende grote vest wist ik: nu heb ik hem. Nu kan ik zonder na te denken gewoon door. Dat is ook zo met liedjes schrijven en met een show bedenken. Op een gegeven moment heb je een format en weet je wat het beste werkt, dat wordt dan je leidraad.”

“Met creatief werken moet je aan de ene kant loslaten wat je weet en proberen je vrijheid op te zoeken”, vult ze aan. “Aan de andere kant zitten bepaalde vaste regels en technieken die je mag koesteren. Net zoals dat ze zeggen ‘een goede grap komt in drieën’. Ik heb het weleens in tweeën geprobeerd, maar hij komt in drieën!”

Op weg naar jubileum

In mei komt Bloemen naar Cuijk met een nieuwe soloshow vol hoogtepunten uit haar omvangrijke carrière. “Het programma wordt zo breed mogelijk met jazz, pop, musical en Nederlandstalig, zodat iedereen ergens herkenning voelt. Ik heb er veel zin in, zodat ik echt even kan toveren, mijn muziek kan spelen in alle stijlen.” Lachend: “Er moet wel een pauze in, dan kan ik lekker twee jurken aan.” 

Met de voorstelling bereidt La Bloemen zich voor op haar 40-jarig jubileum in 2023. “Samen met het Metropole Orkest ga ik twaalf keer het land in met een grote show. Al die liedjes moet ik dus weer gaan repeteren, zoals ‘Zuid-Afrika’ van Jeroen van Merwijk, wat nu weer in het nieuws is vanwege zijn overlijden. Bovendien zijn we nu toch al een beetje nostalgisch ingesteld door alle ellende.” 

Karin Bloemen komt graag in Schouwburg Cuijk.  “Ik kom zelf uit Noord-Holland en vind het leuk om te zien dat mijn kunstvorm aan de andere kant van het land ook gewaardeerd wordt. Cuijk is altijd heel hartelijk, niet stijfjes of dedain. Ik voel me er heel welkom.”

Karin Bloemen treedt, als de maatregelen het toelaten, donderdag 6 mei op in Schouwburg Cuijk. Haar haakboek verschijnt in het najaar bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Update: inmiddels is bekend dat het concert op 6 mei verplaatst wordt. Heb je een kaartje, dan houden we je per e-mail op de hoogte. 
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook