Jongeren acteren en zingen in eigen toneelstuk

03-06-2021

Jongeren acteren en zingen in eigen toneelstuk
Voorstelling 'De Soos' door Trots54 

Na meer dan een jaar thuiszitten mogen de jongeren van Trots54 eindelijk weer optreden. Vanaf juni gaan ze met hun nieuwe voorstelling ‘De Soos’ langs de theaters in Noordoost-Brabant, met de première in Schouwburg Cuijk. Oprichter en artistiek leider Jesse van den Elsen vertelt wat deze community voor hem én voor de jongeren betekent. 

“Het valt niet mee om een tourplanning te maken in coronatijd”, vertelt Jesse aan de telefoon. “Maar het is gelukt. Komende tijd spelen we zestien keer in vier theaters, de leerlingen van tien scholen komen kijken. Dat is meer dan ooit!” Sinds maart mogen ze ook eindelijk weer samen repeteren. “De jongeren vonden het superleuk om elkaar weer te zien. De sfeer is sowieso heel goed bij Trots54.”

Verhalen van jongeren

Trots54 begon zes jaar geleden als Theatergroep Trots op ROC de Leijgraaf. Jesse werkte er als docent en merkte dat veel jongeren kampen met persoonlijke problemen, zoals een scheiding van de ouders, verslaving of geldzorgen. Vanuit zijn achtergrond als liedjesschrijver en theatermaker besloot hij samen met de jongeren voorstellingen te maken waarin hun verhalen centraal staan. Jesse: “Het is geen therapie, maar het heeft er wel raakvlakken mee qua onderwerpen.”

Elke voorstelling begint met een concept. “Ik bedenk bijvoorbeeld dat het in een jongerencentrum plaatsvindt, of tijdens een kamp. Vervolgens ga ik daarover met de jongeren in gesprek. Zij verzinnen hun eigen rol en gaan in kleine groepjes improviseren. Hun input gebruik ik weer om de dialogen, de liedjes en het script te schrijven, het is echt een wisselwerking.”

tekst loopt door onder afbeelding

Jongeren acteren en zingen in eigen toneelstuk
Oprichter en artistiek leider Jesse van den Elsen 

Invloed op je eigen leven 

Wat Trots54 zo waardevol maakt voor Jesse, is dat hij de jongeren ziet groeien in hun zelfvertrouwen. “Daarom heet de groep ook Trots. De boodschap van elke voorstelling is dat je zelf het meeste invloed op je leven hebt.”

“Een mooi voorbeeld is een Afghaanse jongen die pas zes jaar in Nederland woont en al een aantal jaren met ons meedoet. Toen hij net in Oss op school zat werd hij een beetje met de nek aangekeken, zo voelde hij dat. In de voorstelling had hij in het Afghaans gerapt, zijn klasgenoten waren erg onder de indruk. Zijn positie op school is daarna helemaal veranderd.”

Niet alleen voor de spelers is de voorstelling waardevol, ook voor het publiek. Jesse: “De afgelopen jaren hebben al tienduizend jongeren uit de regio gekeken. We merken echt dat zij het tof vinden en er iets aan hebben. Dat horen we terug van de docenten, maar we zien het ook gebeuren. Na afloop doen we vaak een meet en greet. Een aantal enthousiaste jongeren springen dan het podium op en gaan in gesprek met de spelers, met hen op de foto of een stukje freestylen of rappen. Dat is superleuk om te zien!”

tekst loopt door onder afbeelding

Jongeren acteren en zingen in eigen toneelstuk
Het productieteam van Trots54 

Première in Cuijk

Wat begon als een project van ROC De Leijgraaf, is nu omarmd door de theaters in Cuijk, Uden en Veghel. Veel jongeren zetten hiermee hun eerste stappen in de schouwburg. Jesse: “De jongeren zien een voorstelling die hun eigen belevingswereld raakt, ze voelen zich gehoord. Hierdoor ervaren de scholieren hoe mooi en betekenisvol theater kan zijn.”

“Bovendien is het niet gespeeld door acteurs uit de Randstad, maar door leeftijdsgenoten die misschien wel op dezelfde school zitten. Dat maakt het ook zo waardevol”, voegt Jesse toe. “Als ik dit project aan de andere kant van het land zou doen, dan zou ik daar op zoek gaan naar deelnemers en opnieuw beginnen met schrijven.”

Na een jaar niet kunnen spelen, betreden de spelers van Trots54 in juni eindelijk weer het toneel. Op 23 juni 2021 is de première in Schouwburg Cuijk. Gaan ze dat groots vieren? “Nee eigenlijk niet”, reageert Jesse. “We genieten natuurlijk van het applaus, maar kijken daarna ook meteen wat er beter kan. Tijdens de tour blijven we eraan schaven om het nog mooier te maken, zo zijn we dan ook wel weer. Als de tour klaar is, dan gaan we het echt samen vieren!”

Trots54 speelt 23 en 24 juni in Schouwburg Cuijk de voorstelling ‘De Soos’ voor leerlingen van Merletcollege en Metameer. Daarna gaan ze op tournee langs Cultureel Centrum De Pas in Heesch, Markant Uden en Theater De Blauwe Kei in Veghel. 

Fragment uit de voorstelling 'Kamp Beeresteijn' van Trots54. 

 

Deel op Twitter | Deel op Facebook