nieuws ›› join-filmtheater-cuijk-kijken-en-praten-over-films-met-betekenis
Join Filmtheater Cuijk: kijken en praten over films met betekenis

Join Filmtheater Cuijk: kijken en praten over films met betekenis

03-07-2020

Een passend podium voor films met betekenis, met een maatschappelijk thema, vaak ook over de zin van het leven. Dat had Karel Janssen voor ogen toen hij aanklopte bij de schouwburg. De handen werden ineen geslagen en een gloednieuw filmtheater was geboren met een keer in de maand een film op maandagavond.

Art house films
Janssen is al zo’n vijftien jaar actief betrokken bij de schouwburg met onder meer het Cuijks Dictee en het Opiniecafé. Daarnaast is hij al jaren bezig met het uitzoeken, bekijken en recenseren van films voor De Weijer in Boxmeer, bij de Nielt en het Fort in Cuijk. “Via de afdeling Zin van Sociom draaien we al jaren films met betekenis. Vaak is er een klein publiek voor deze art house films, maar de behoefte is er zeker.”

Vanaf januari 2021 is er elke eerste maandag van de maand een film te zien bij de schouwburg. Janssen: “Indrukwekkende films, mét een boodschap. Mooi dat ze nu ook in een passende ambiance kunnen worden vertoond.”
Uiteraard zijn in eerste instantie gesprekken met de bioscoop gevoerd. Daar bleek het om verschillende redenen niet mogelijk. In goed overleg is besloten dat de films het aanbod van de bioscoop niet in de weg zitten.

Begin bij de jeugd
Janssen bepaalt het programma, samen met een klein groepje filmfanaten. “Er zitten echt snoeiharde films tussen, maar oh zo intens. Films als Cold war, What will people say of Capharnaüm. Die laatste moet iedereen gezien hebben in zijn of haar leven. De film gaat over een jongetje dat leeft in de hel op aarde. Hij klaagt zijn ouders aan omdat hij vindt dat hij nooit geboren had moeten worden.”
Het nieuwe filminitiatief is inmiddels al omarmd door het Merlet College in Cuijk. “Directeur Veronique Rose is ook overtuigd van de kracht van films, hoe ze je kunnen raken”, zegt Janssen. “Zij wil dat haar leerlingen dit ook kunnen ondergaan. Het is naar mijn mening essentieel dat we beseffen in wat voor weelde we hier leven. Beginnen bij de jeugd is dan uitstekend.”

Wordt vervolgd
De precieze invulling van de filmavonden zijn nog onbekend en worden via de website bekendgemaakt. “We zijn er nog volop mee bezig”, zegt Janssen. “Ook met eventuele horeca-arrangementen. Er komt zeker een nazit want nagesprekken zijn een wezenlijk onderdeel van de avond. Het is mooi om te praten en discussiëren over films met zo’n diepe lading.”

Meld je aan!
Wil je weten welke films je straks bij filmtheater Cinema Cuijk kunt zien? Het programma wordt alleen via een speciale e-mail nieuwsbrief bekendgemaakt.
Meld je hier aan en we houden je op de hoogte!

Deel op Twitter | Deel op Facebook

Meer nieuws

Etan Huijs maakt videoclip in lege Schouwburg Cuijk
Sluiting schouwburg verlengd tot en met 9 februari
Kerstvakantie-tips voor het hele gezin
Cultuurtips voor de kerstvakantie
Thuis in 2021
Schouwburg gesloten tot en met 19 januari 2021
Leerlingen Merletcollege verruilen leslokaal voor theaterzaal
Paarse Vrijdag: ook de schouwburg is van iedereen
Gastprogrammeur John Floore overleden
Nieuw jaar, nieuw programma