'Je kunt alles altijd ook van een andere kant zien'

23-08-2022

'Je kunt alles altijd ook van een andere kant zien'
Tineke Schouten treedt dinsdag 20 en woensdag 21 september op met 'Dubbel' 

Er zijn zo veel zekerheden van vroeger die we sinds de pandemie in twijfel kunnen trekken, ervaart Tineke Schouten. “Moet alles wel nog zo maar kunnen? Of niet?” In haar nieuwe theatershow ‘Dubbel’ balanceert Tineke op scherpe lijnen van controverse en dilemma’s. ‘Dubbel’ is haar meest vrolijke, de meest kleurrijke én de meest gevarieerde show tot nu toe.

Het klopte allemaal zo goed: veertig jaar in het vak, vijfentwintig unieke shows en een pensioengerechtigde leeftijd. Dé perfecte gelegenheid voor Tineke om een van de langste en meest succesvolle carrières uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis met een voldaan gevoel af te ronden. 

Ze zou in 2019/2020 met een gloednieuwe show nog éénmaal een ere-rondje langs de Nederlandse theaters maken, om daarna eindeloos te kunnen genieten van uitslapen, reizen, kinderen en kleinkinderen. “En misschien af en toe nog een paar schnabbels en tv-optredens, want helemaal stoppen lukt me denk ik nooit.” 

Dertien maart 2019 kreeg dat plan een verrassende wending. Er was ineens alle tijd om uit te slapen. En na de eerste lockdowns kwam er binnen je eigen familie-bubbel ook meer dan genoeg tijd voor kinderen en kleinkinderen. 

“Het voelde alsof ik ineens verplicht met prepensioen moest. Reizen kon natuurlijk niet, maar die anderhalf jaar zijn voorbijgevlogen. En tegelijkertijd waren het de langste anderhalf jaar van m’n leven. Ik kwam er dan ook al snel achter dat niet-werken helemaal niet bij me past. Ik verlangde zo naar meer rust en vrijheid, maar ik ben er nog helemaal niet aan toe om te stoppen. Dus dan nog maar wat extra stapels was van de kinderen die ik weg kan strijken. Van zo’n berg kreukelgoed naar mooie strakke stapeltjes schone was: heerlijk!” 

Dus wat is het genieten dat je weer de theaters in kan.

“Ik heb het publiek echt zo gemist! De volle zalen, het samen kunnen lachen, toch ook het leven met elkaar een beetje kunnen relativeren, en op andere momenten juist weer even net dat beetje extra aandacht voor een bijzonder moment in een teder liedje. Mensen weten wel dat het aan de ene kant hard werken is, maar het moet er ook moeiteloos uitzien waardoor ze zelf lekker een avondje kunnen ontspannen. 

Tegelijkertijd vergeten ze vaak ook dat het voor mij ook echt heel erg fijn is om op tournee te zijn. Ik hoor mensen weleens verbaasd zijn als ik ze zeg dat het altijd leuk blijft, ook na ruim 100 optredens. De typetjes, de grappen, de liedjes, het contact met het publiek, mijn collega’s, onderweg zijn, ik geniet er echt ontzettend van. Want ook al speel je avond na avond dezelfde show, het is toch altijd een andere ervaring. Dubbel hè, daar heb je ‘m weer!”

De pandemie zal je niet alleen als artiest maar ook als theater-ondernemer getroffen hebben. 

“Daarom is het goed dat we er nu een dubbel zo groot feest van maken met elkaar. Met extra veel visuele effecten en alles extra kleurrijk. We zijn er met z’n allen echt aan toe. Maar inderdaad: het was een lastige periode vol onzekerheden. 

Fans die meerdere shows van me hebben gezien weten dat sommige cast- en crew-leden al bijna 30 jaar met me meereizen. Dus het gaat je aan je hart om hen naar andere banen te moeten zien zoeken. Wie we hebben kunnen houden hebben we gehouden, daar ben ik dankbaar om. En hoewel we nu met minder man zijn dan normaal, pakken we dubbel zo groots uit.” 

tekst loopt door onder de afbeelding

'Je kunt alles altijd ook van een andere kant zien'
Een van haar vele typetjes: Christel Metz Hondentrimsalon (foto: Margot de Heide) 

Is er ook iets dat je de mensen mee wilt geven? 

“Iedereen komt natuurlijk om een avondje te lachen. En we zullen ervoor zorgen dat ze daar volop de gelegenheid voor krijgen! Tegelijkertijd merk ik met deze show dat ik hoop dat mensen bepaalde zaken ook eens van een andere kant gaan benaderen. Ik geloof erin dat als je dingen van meerdere kanten kunt bekijken je er dubbel zoveel waarde en dubbel zoveel waardering in kunt vinden. 

Een open houding is daarin heel belangrijk, en met humor kun je daar een handje bij helpen. Zeker in een tijd waarin er zo ontzettend veel nadruk ligt op ‘gelijk hebben’ en wetenschap, en er weinig ruimte is voor geloof en twijfel. Niet alles is zwart/wit, overal zit wel een dubbelheid in. Veel mensen zeggen: ik geloof het pas als ik het zie. Ik zeg altijd: je ziet het pas als je het gelooft.”

De voorstelling ‘Dubbel’ van Tineke Schouten is dinsdag 20 september en woensdag 21 september bij ons te zien. Kijk hier voor kaarten en meer informatie.

Deel op Twitter | Deel op Facebook