In het TheaterCafé vertellen tegeltableaus oude Cuijkse verhalen

18-03-2021

In het TheaterCafé vertellen tegeltableaus oude Cuijkse verhalen
Foto: Jan Meijs 

Kijk de volgende keer als je met een drankje in het TheaterCafé zit vooral ook omhoog. Je ziet er de zwartwitte tegeltableaus, van architect Wim Kol die ook het gebouw zelf heeft ontworpen. Historische Cuijkse taferelen in zwartwit, van de zuivel- en vliegtuigfabriek tot de kerktorens en het Duitse Lijntje.

De tegeltableaus aan de muur van het oude fraterhuis vertellen oude verhalen. Architect Wim Kol tekende een inkijkje in het Cuijk van ruim honderd jaar geleden. Een kleine selectie.

De vliegtuigpionier

Wie in 1920 naar boven keek in Cuijk, kon zomaar een van de eerste vliegtuigen zien vliegen. De koopman, veehandelaar en slager Jan van der Eijken stort zich dat jaar namelijk op een nieuwe onderneming. Hij haalt enkele Duitse vliegeniers en technici naar Cuijk om er een vliegtuigfabriek te openen.

Om reclame te maken voor deze nieuwe technologie, geeft hij een demonstratie in het nabijgelegen Malden. Van heinde en verre komen hier mensen op af, de tram tussen Nijmegen en Venlo rijdt zelfs een keer extra om iedereen te kunnen vervoeren. De reis is meer dan de moeite waard.

De piloten halen acrobatische toeren uit, een waaghals geeft een demonstratie parachutespringen en wie durft mag zelfs een stukje meevliegen. Het publiek geniet en de kranten schrijven vol lof over de Cuijkse vliegtuigbouwers. De fabriek houdt helaas niet lang stand. Al in 1921 moet Van der Eijken de deuren sluiten.

Een nieuwe kerk

Op een ander tableau is de skyline van Cuijk met de vele kerktorens te zien. De meest rechtse is een overblijfsel van de oude Martinuskerk. Terwijl de vliegtuigjes van Jan van der Eijken over het dorp vliegen, worden op de grond plannen gemaakt voor een nieuw gebedshuis. Het eeuwenoude gebouw moet plaatsmaken voor een grotere kerk. Dat de toren gespaard is, is te danken aan het provinciebestuur.

Anno 2021 is de Sint Martinuskerk een onderdeel van het culturele leven in Cuijk, met orgelconcerten op het Severijnorgel en zomerconcerten op het carillon. De schouwburg en de Sint Martinuskerk werken dan ook graag samen.

Parade van circuswagons

Boven de deur die naar het GrandCafé leidt, is het spoor van het oude Duits Lijntje getekend. Van Boxtel naar Veghel, Uden, Haps en eindbestemming Wesel is een vrolijke optocht te zien van treinwagons met circusdieren. Het befaamde Duitse circus Krone keert terug van een Nederlandse tournee, zo laat tekenaar Wim Kol het lijken.

De spoorlijn heeft een haast mythisch karakter vanwege de beroemde reizigers. Vanaf de opening in 1878 reizen tsaren, koningen en keizers over de verbinding tussen het hart van Brabant en Duitsland. Cuijk moet dan nog vijf jaar wachten op de treinverbinding Nijmegen-Venlo.

Samen vormen de tegeltableaus een ode aan de Cuijkse geschiedenis en een mooie aanblik tijdens het drankje na afloop van een theatervoorstelling. Waar de voorstelling eindigt in de zaal, gaat de verbeelding verder in het café.

De tegeltableaus zijn als set van zes luxe kaarten verkrijgbaar voor 12,50 euro (inclusief enveloppen en extra kaart met de begeleidende verhalen) bij The Read Shop en Via Canella in Cuijk. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het SchouwburgFonds en de Stichting Leergeld.

Deel op Twitter | Deel op Facebook