'Ik leer de artiesten op een andere manier kennen’

28-02-2021

'Ik leer de artiesten op een andere manier kennen’
Foto: Jan Meijs 

Zodra artiesten bij de schouwburg arriveren staat Piet van Amstel uit Grave klaar om hen gastvrij te verwelkomen. Nu zit hij al maanden noodgedwongen thuis in plaats van in de artiestenfoyer. “Nu we gesloten zijn, mis ik vooral het contact met de mensen.”

Piet van Amstel omschrijft zichzelf als de ‘mva’er’, ofwel de manager van de artiestenfoyer en het manusje-van-alles: “Ik help de artiesten met van alles. Soms vragen ze een tandenstoker, een paracetamolletje of gember voor de stembanden. Dan ga ik ernaar op zoek.”

Piet heeft gemerkt dat een bepaald gebaar bij alle artiesten in de smaak valt: “Wat ik altijd doe is de artiesten een flesje water aanbieden voordat ze weer vertrekken. Het is een klein gebaar maar het wordt zo gewaardeerd. De meeste artiesten komen namelijk uit het westen en ze moeten dan nog ruim een uur in de auto zitten.”

Knuffel van Tania Kross

Tijdens zijn werk leert Van Amstel de artiesten op een andere manier kennen, zo vertelt hij: “Sommigen zijn heel uitbundig op het toneel, maar zonderen zich vervolgens af in de kleedkamer. Anderen komen juist een praatje maken. Ik haalde een keer een fles rode wijn voor Louis van Dijk en Cor Bakker en die zeiden toen: ‘Kom Piet, drink je een glaasje mee?’”

Een keer leverde een gesprek in de artiestenfoyer een grappige ontdekking op. Piet vertelt dat hij erachter kwam dat hij en Martijn Koning gemeenschappelijke kennissen hebben: “We zaten wat te praten aan de bar in de artiestenfoyer en het kwam ter sprake dat ik in Grave woon. Martijn Koning riep enthousiast uit dat de beste vrienden van zijn ouders in Grave wonen. Dat bleken mijn buren te zijn!” 

Een andere artiest die hem is bijgebleven, is Tania Kross: “Toen zij hier eens optrad waren haar ouders er ook bij, die waren in Nederland op vakantie. Na afloop bedankte Tania mij voor de goede zorgen. Een tijd later ging ik naar haar optreden in Nijmegen. Na de voorstelling bleef ik nog even in de zaal. Toen ze me zag vanaf het toneel herkende ze me meteen en zei ze: ‘Hoi Piet, even een knuffel!’” 

Puzzelen en sport kijken

In zijn werk geniet Van Amstel vooral van het contact met de mensen. “Ik ontmoet veel mensen in de schouwburg en geniet van mijn rol als gastheer voor de artiesten. Ik vind het altijd heel leuk als ze me bedanken voor wat ik doe.” 

Nu de schouwburg gesloten is, mist Van Amstel vooral dit contact: “Ik puzzel veel, kijk sport op tv, maar ik hoop echt dat we snel weer open mogen. Van mij mag het vandaag wel klaar zijn met corona.”
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook