'Ik ben opgevoed met deze muziek'

14-09-2021

'Ik ben opgevoed met deze muziek'
Vrienden Syb van der Ploeg en Maarten Peters kruipen in de huid van Simon & Garfunkel. Foto: Piet Douma 

Door Edward Reekers.

‘Songs waar meerdere generaties mee zijn opgegroeid’. Dat is nogal een statement, maar het geldt zeker voor het materiaal van Simon & Garfunkel. Muzikale vrienden Syb van der Ploeg en Maarten Peters brengen een ode aan dit duo. Met ‘The Best of Simon & Garfunkel’ staan ze woensdag 22 september in onze schouwburg.

Eind jaren vijftig probeerden de vrienden Paul Simon en Art Garfunkel voet aan de grond te krijgen in de muziekwereld onder de naam ‘Tom & Jerry’. Ze braken in 1966 definitief door als Simon & Garfunkel met het nummer ‘The sound of silence’, dat hoog scoorde in de Amerikaanse hitlijsten.

Niet alleen hun muziek sprak wereldwijd aan, maar ook zeker de teksten die soms behoorlijk controversieel konden zijn. Voor de film The Graduate leverden ze het nummer ‘Mrs. Robinson’, een personage dat in die film het vriendje van haar dochter probeert te verleiden.

Muzikale hommage 

Muziekvrienden Syb van der Ploeg en Maarten Peters brengen dit najaar een hommage aan dit unieke duo. In kleine bezetting worden de wereldhits van Simon & Garfunkel over het voetlicht gebracht.

Van der Ploeg vertelt: ”Ik ben opgevoed met deze muziek. Mijn ouders draaiden vroeger altijd hun platen dus ik heb heel veel naar die nummers geluisterd. De muziek klinkt soms simpel, maar als je het gaat uitzoeken blijkt het toch wat gecompliceerder te zijn en vaak schematisch niet echt voor de hand liggend.”

Peters vult aan: “Ik ben echt in het diepe gedoken om me die nummers eigen te maken. De gitaarpartijen zijn soms best lastig en de teksten zijn ook nog eens de moeite waard. Over de oorlog in Vietnam en de teloorgang van het toenmalige Amerika. The statue of Liberty, sailing away to sea…. Best heftig.”

'Ik ben opgevoed met deze muziek'
Foto: Piet Douma 

‘Voelen welk stuk bij je past’

Er is geen duidelijke rolverdeling in de voorstelling tussen de zangers. “Ik ben wat zang betreft misschien nét iets meer Paul Simon, maar Maarten speelt weer meer gitaarpartijen van Simon en zingt nét iets vaker de Garfunkel-partijen”, aldus Syb. “Het was een natuurlijk proces om te bepalen wie precies wat zou doen”, volgens Maarten. “Gewoon voelen welk stuk het beste bij je past. Al waren we er qua lengte al snel uit, haha!”

Behalve de grote hits van het illustere duo is er ook aandacht voor het solowerk waarmee ze, afzonderlijk van elkaar, ook veel muziekliefhebbers wisten te bereiken.

Rëunieconcert in 1981

De beide zangers die nu op pad gaan met het oeuvre van Simon & Garfunkel weten zich gesteund door nog eens twee topmuzikanten, multi-instrumentalist Hubert Heeringa en pianist Arno Schlijper.

“We zijn een beetje uitgegaan van het reünieconcert uit 1981 in Central Park”, legt Van der Ploeg uit. “Met z’n vieren zetten we de stukken soms een beetje naar onze eigen hand. En Hubert en Arno nemen zoveel eigenheid mee, wat het geheel nog veel rijker maakt.”

Dit wordt voor Van der Ploeg niet de enige muzikale ode dit seizoen. Ook in ‘The Stones vs The Beatles’, donderdag 27 januari te zien in Schouwburg Cuijk, is hij van de partij. “Daarin mag ik in de huid kruipen van Mick Jagger en in deze show dus Paul Simon. Volgens mij heb ik zo het hele spectrum wel gehad!”

Syb van der Ploeg en Maarten Peters spelen woensdag 22 september hun muzikale ode ‘The Best of Simon & Garfunkel’. Kijk hier voor kaarten en informatie. 
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook