Hoofdrol voor gitaar in nieuwe muzikale talkshow

30-06-2022

Hoofdrol voor gitaar in nieuwe muzikale talkshow
Bart Jan Baartmans gaat in gesprek met Nederlandse gitaarhelden (foto: Ed van Alem) 

Een muzikale talkshow met de gitaar in de hoofdrol. Het idee zat al langer in het achterhoofd van meester gitarist Bart-Jan Baartmans. Toen Sjoerd Meijer, programmeur van Schouwburg Cuijk, hem benaderde voor een serie voorstellingen rondom de gitaar, ging het snel. ‘Snarenplukkers in Wild Verband’ ziet komend theaterseizoen het levenslicht. Een ode aan de gitaar.

Leek de gitaar met de opkomst van hiphop en elektronische muziek nog in populariteit te dalen, het instrument blijkt nog altijd graag gehoord. Tijdens de laatste Pinkpop editie was het volop genieten van gierende gitaren en een nieuwe generatie talentvolle gitaristen, weliswaar een iets kleinere groep dan in vroeger jaren, is onderweg, weet Bart-Jan Baartmans, wiens zoon momenteel aan de Rockacademie studeert.

Bekijk hier het volledige programma

Gitaar nerd

Hoogste tijd om de gitaar én de gitarist eens flink in de schijnwerpers te zetten, vindt Baartmans. Zelf heeft hij ruim 40 jaar ervaring als gitarist, zanger en componist. Hij bracht maar liefst twaalf eigen albums uit en begeleidde tal van nationale en internationale artiesten. Een gitaar nerd, zo noemt hij zichzelf, een gitarist in hart en nieren.

“Een gitarist blijft vaak toch wat meer op de achtergrond”, vertelt Baartmans. En dat terwijl er zoveel te vertellen valt. Met ‘Snarenplukkers in Wild Verband’ draait dan ook alles om de gitarist. “Bijvoorbeeld hoe iemand zich ontwikkelt ten opzichte van zijn instrument. Jan Hendriks begon in de jaren ’70 met covers van Eric Clapton en Jimi Hendrix en speelde later bij Doe Maar. In hoeverre heeft dat zijn speelstijl beïnvloed?”

Top gitaristen

Baartmans had al snel een lange lijst met gegadigden voor de theaterreeks, klinkende namen met een indrukwekkende staat van dienst. “Ik heb nu bewust gekozen voor mensen die al langer bezig zijn, omdat zij kunnen putten uit een schat aan verhalen. De meesten zeiden onmiddellijk ‘ja’, deels omdat ze mij kennen, maar ook vanwege mijn band, stuk voor stuk muzikanten met wie ze graag werken.”

En ja, lekker kletsen over hun passie, dat doen ze allemaal graag, zoals ook een autoliefhebber met plezier over auto’s praat. Niet dat er alleen maar gepraat wordt, benadrukt Baartmans. “We zitten met de gitaar op schoot dus we zullen ook veel spelen. Alleen, samen en met de band. Zo zal ik op hun gitaar spelen en zij op die van mij, zodat het publiek kan horen of iets in de gitaar of juist in de vingers zit.”

tekst loopt door onder de afbeelding

Hoofdrol voor gitaar in nieuwe muzikale talkshow
Jan Hendriks van Doe Maar is een van de gasten in de serie 'Snarenplukkers in Wild Verband' 

Bijzonder inkijkje

Baartmans vraagt zijn gasten een aantal gitaren mee te nemen: hun eerste gitaar, hun favoriete gitaar, hun meest bespeelde gitaar of een gitaar die om een andere reden bijzonder voor hen is. Ook nodigt hij hen uit iets van hun eigen favoriete gitarist te spelen. “Het publiek krijgt echt een inkijkje en leert de persoon achter de gitaar kennen. Ik hoop dat mensen zich verbazen, verrast zullen zijn maar ook geïnspireerd raken.”

‘Snarenplukkers in Wild Verband’ trapt af met een festival in Huistheater De Steenakker in Haps. Te gast zijn Erwin van Ligten, John Klaver en Eric Vaarzon Morel. De zeven edities die volgen zijn afwisselend in Schouwburg Cuijk, De Steenakker en Het Boothuis van het Veerhuis in Oeffelt, waar de reeks eind mei volgend jaar met een festival wordt afgesloten en onder andere Vedran Mirectic van De Staat te gast is.

Van elke editie wordt bovendien in samenwerking met het toonaangevende magazine Gitarist een video gemaakt, te zien via het YouTube kanaal StageCoach. 

Kaarten voor alle voorstellingen in de reeks, inclusief de twee festivals, zijn verkrijgbaar via schouwburgcuijk.nl.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook