Het verhaal van Sofie Ebben op het witte doek

20-10-2021

Het verhaal van Sofie Ebben op het witte doek
 

De documentaire From Wheels to Heels vertelt het bijzondere verhaal van de Cuijkse Sofie Ebben. Drie jaar geleden belandde zij in een rolstoel nadat zij door een paard in haar rug werd getrapt. Wat volgde was een lange weg terug. De film is dinsdag 26 oktober te zien in de schouwburg met aansluitend onder meer een interview met Sofie zelf.

Na 10 maanden proberen te revalideren, lijkt het definitief: Sofie zal nooit meer kunnen lopen. Het enorme gevoel van afhankelijkheid zorgt voor veel frustraties en de toekomst ziet er somber uit. Dan wordt ontdekt dat ze een neurologische symptoomstoornis heeft waarbij de hersens geen signaal meer uitsturen naar haar benen.

Ze start een andere vorm van therapie waar Sofie sterk haar vraagtekens bij heeft. In de documentaire is te zien hoe zij deze behandelingen ondergaat en wat dit lichamelijk allemaal teweegbrengt. Het wordt een strijd van vallen en opstaan waarbij Sofie zichzelf een haast onmogelijk doel oplegt; het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse.

Na afloop van de film vertellen de makers van de film, Bram Cranen en Suzanne Zambon, over hoe zij Sofie ruim een jaar lang volgden tijdens dit moeilijke proces. Ook Sofie is te gast en wordt geïnterviewd over hoe zij zelf op deze periode terugkijkt en hoe het nu met haar gaat. Emile Broeksteeg, de behandelend psycholoog vertelt over de therapie.

Kaarten voor de film, inclusief het aanvullende programma, kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via deze link.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook