nieuws ›› het-verhaal-van-de-merel-door-geurt-franzen-metzet
Het verhaal van de merel - door Geurt Franzen | Metzet

Het verhaal van de merel - door Geurt Franzen | Metzet

06-05-2015

Schouwburg Cuijk kiest voor merel als beeldmerk
Mooi hè, ons nieuwe logo? Bij een nieuw theater hoort een nieuw beeldmerk, vonden wij. Je treft het voortaan op al onze publicaties aan. Maar ook op veel plekken in de nieuwe schouwburg prijkt dat charmante vogeltje met die parmantige snavel. Alsof het overal zijn nestje wil bouwen. Alsof het wil zeggen: kijk, hier voel ik me thuis. Een gevoel dat wij natuurlijk ook bij jou hopen op te roepen.

Waarom een vogel? Ach, eigenlijk lag de keuze zó voor de hand... We wilden iets vrolijks en vitaals. Maar ook iets dat bij de regio hoort waarin de schouwburg al meer dan vijftig jaar geworteld is. En het moest natuurlijk iets cultureels in zich hebben.
Om met het laatste te beginnen: laten dichters zich niet al eeuwenlang inspireren door vogels? Ze zingen graag het hoogste lied. In de oudst bekende Nederlandse dichtregel verzucht de dichter al: mijn liefje, alle vogels hebben al een nestje gebouwd, waar wachten wij nog op? En Rutger Kopland (1934-2012) liet zich in een prachtig gedicht wekken door een merel die zijn leegte vulde met zijn ochtendlied.
In de Middeleeuwen heette een merel ook wel een merlet. En die komen in veelvoud voor in de geschiedenis van Cuijk en de regio! De merletten staan in het wapen van ridder Jan van Cuijk. Maar ook in de gemeentewapens van Cuijk, Grave en andere. Er zijn straten naar genoemd, maar ook verenigingen en zelfs een school.

Wij denken dat we wel goed zitten met onze merel. Hij zorgt goed voor zijn kroost, een eigenschap die Schouwburg Cuijk ook graag wil uitdragen. Het is een nieuwsgierige allemansvriend. Bovendien is het een verbinder. Zijn vrolijke gezang staat voor al het mooie dat wij voor jou op ons podium tevoorschijn toveren en verbindt ons dus met jou. En ten slotte verbindt hij ons allemaal met het verleden. Zie onze vogel maar als een merlet die zó van het wapenschild van ridder Jan is weggevlogen. Die zich heeft genesteld bovenop onze nieuwe entreetoren. Voor eeuwig, als het aan ons ligt. In een warm nest.

Deel op Twitter | Deel op Facebook

Meer nieuws

Etan Huijs maakt videoclip in lege Schouwburg Cuijk
Sluiting schouwburg verlengd tot en met 9 februari
Kerstvakantie-tips voor het hele gezin
Cultuurtips voor de kerstvakantie
Thuis in 2021
Schouwburg gesloten tot en met 19 januari 2021
Leerlingen Merletcollege verruilen leslokaal voor theaterzaal
Paarse Vrijdag: ook de schouwburg is van iedereen
Gastprogrammeur John Floore overleden
Nieuw jaar, nieuw programma