Harm Baaijens aan de slag als cultuuraanjager in Cuijk

01-04-2021

Harm Baaijens aan de slag als cultuuraanjager in Cuijk
De nieuwe cultuuraanjager Harm Baaijens. Foto: Jack van Heugten  

Cultuur in Cuijk beter op de kaart zetten voor ontwikkeling, ontmoeting, ontplooiing en ontspanning. Met deze opdracht gaat Harm Baaijens vanaf augustus aan de slag als cultuuraanjager voor de gemeente Cuijk. 

De benoeming vloeit voort uit de gemeentelijke Cultuurvisie waarin deze wens werd vastgelegd. Cultuur is immers meer dan ooit een bindmiddel van de samenleving. De gemeente wil een rijker en aantrekkelijker cultureel leven met zomerse festivals, spraakmakende producties, exposities en jaarlijks terugkerende evenementen.

Sporen in de cultuursector

Baaijens heeft zijn sporen in de cultuursector ruimschoots verdiend. Zo werkte hij jarenlang bij Cultuur Oost, een Gelderse adviesorganisatie voor makers en beslissers in de kunst en cultuur. Ook initieerde en leidde hij tal van culturele projecten op het gebied van participatie en talentontwikkeling waaronder voorstellingen, festivals, symposia en debatten.

De komende tijd hoopt Baaijens alvast kennis te maken met Cultureel Hart Cuijk en alle andere organisaties en instellingen die zich bezighouden met cultuur. “Dat zal nog best pittig worden in coronatijd”, vertelt hij. “Ik hoop dat het mogelijk is mensen fysiek te ontmoeten, daar geloof ik toch het meest in.”

#CultuurCuijk

De kersverse cultuuraanjager, in andere steden ook wel cultureel opbouwwerker, cultuurcoach of cultuurmakelaar genoemd, werkt vanuit de schouwburg als culturele motor van Cuijk. “Ik sta er heel open in, iedereen met suggesties is welkom, of het nu om bestaande activiteiten gaat of ideeën voor nieuwe.”

Daarbij richt hij zich nadrukkelijk ook tot jongeren. “Die spelen vaak in bandjes of rappen, maar zijn niet zichtbaar. Ik wil hen graag een podium geven, horen waar zij behoefte aan hebben en dat ook mogelijk maken.” Op het gebied van cultuureducatie wil hij onder meer voorstellingen combineren met workshops en masterclasses.

Wil jij de nieuwe cultuuraanjager graag op weg helpen? Plaats dan een foto van jouw culturele activiteit, idee of suggestie op Instagram met de hashtag #CultuurCuijk of stuur een e-mail naar h.baaijens@schouwburgcuijk.nl
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook