Hans Dagelet speelt hoofdrol in voorstelling over Indisch verleden

24-06-2022

Hans Dagelet speelt hoofdrol in voorstelling  over Indisch verleden
 

In ‘Het Indisch Interieur’ van toneelschrijver en regisseur Bo Tarenskeen (o.a. De Indië Monologen) zien we hoe het koloniaal verleden doorleeft in de drie generaties van een architectenfamilie. 

De andere rollen zijn voor Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Amarenske Haitsma en Tarenskeen zelf. Ook Hans’ zoon Mingus speelt mee; het is de eerste keer dat vader en zoon Dagelet samen in een productie te zien zijn. 

Het verhaal 

De Indische pater familias (Hans Dagelet) probeert zijn erfenis te verdelen onder zijn kinderen (Bussemaker, De la Parra, Tarenskeen), kleinkinderen (Mingus Dagelet) en aanhang (Haitsma). Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds doorwerkt in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij.

Tarenskeen schreef met Het Indisch Interieur een subtiel drama over verdringing en ontworteling. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om zich daarin te verdiepen. Drie generaties Indo’s én hun Nederlandse partners blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma dat allesbehalve afgerond is.

Indisch verleden 

Volgens het NIOD hebben zeker 1,5 miljoen Nederlanders een Indische achtergrond. Het is opvallend dat deze geschiedenis geen grotere plek heeft ingenomen in ons nationale bewustzijn en dat kennis hierover nog steeds zo beperkt is. Het ‘Indisch Zwijgen’ is een hardnekkig cliché, want er blijkt net zo hard sprake te zijn van een ‘Nederlands Verzwijgen’.

Regisseur Bo Tarenskeen 

Tarenskeen is de oprichter van Theater Na de Dam, momenteel werkt hij voor NL Film aan de filmbewerking van de Max Havelaar en heeft met de tekst van Het Indisch Interieur het TheaterTekstTalent Stipendium van Prins Bernhard Cultuurfonds gewonnen.

Het Indisch Interieur is te zien op dinsdag 25 oktober | Kaarten en informatie

Deel op Twitter | Deel op Facebook